Ελλάδα

Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιτοχώρου: Παλιός, επικίνδυνος, χωρίς την αναγκαία και επιβεβλημένη υποδομή


Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσίρος

Ο -νέος- Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιτοχώρου, ο κοντινότερος στον Όλυμπο με την πιο διαδεδομένη πρόσβαση στο παγκοσμίως διάσημο βουνό, είναι ένας σταθμός χωρίς ασανσέρ, χωρίς ράμπα και χωρίς την όποια διευκόλυνση για ΑμΕΑ…

Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, ο τότε αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, απαντώντας -γραπτώς- σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση, είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή ράμπας για ΑμΕΑ ή ανελκυστήρα, τάχθηκε υπέρ κατασκευής αναβατορίου (πιθανή υποχρέωση του ΟΣΕ, κατά τον Καραμανλή) και εξήγησε ότι, επειδή ο Σταθμός κατασκευάστηκε πριν το 2002 δεν υπήρχε υποχρέωση πρόβλεψης διευκολύνσεων για ΑμΕΑ (αλλά οι περισσότεροι Σταθμοί στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ασανσέρ), ούτε ο Σταθμός απέκτησε κάποια διευκόλυνση μετά σχετική αναγκαστική οδηγία του 2012.


Ταυτόχρονα, στην απάντησή του ο Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο Σταθμός Λιτοχώρου δεν απέκτησε ασανσέρ ή άλλη διευκόλυνση (όχι μόνο για ΑμΕΑ, αλλά και για ηλικιωμένους, ανθρώπους με παροδικό έστω πρόβλημα μετακίνησης ή και απλώς … βαρυφορτωμένους), γιατί βρίσκεται μεταξύ δύο Σταθμών που απέχουν λιγότερα από …50 χιλιόμετρα (οι της Κατερίνης και της Λεπτοκαρυάς απέχουν μόνο 12 χιλιόμετρα!!!).

Δείτε όλη την απάντηση ΕΔΩ

Αν και στην απάντηση Καραμανλή γίνεται λόγος για «επιτόπου μετρήσεις», μια επιτόπου επίσκεψη αρκεί για να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε, πόσο εύκολη είναι η εγκατάσταση ασανσέρ, αντί άλλης λύσης για όλους, ΑμΕΑ και μη.

Η κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Κων. Αχ. Καραμανλή κατατέθηκε από την τότε βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μπέτυ Σκούφα, μετά πολλά ρεπορτάζ της τοπικής «Εφημερίδας του Ολύμπου». Τεράστιο θέμα είναι ταυτόχρονα η φθορά και οι ζημιές του κτιρίου του Σταθμού, που δεν συντηρήθηκε ποτέ από την κατασκευή του ως σήμερα.

Το πρόβλημα παραμένει, οξύνεται και λόγω της συνολικής εγκατάλειψης του Σταθμού που έχει την εικόνα ετοιμόρροπου, Σταθμού που απέκτησε κουπαστή στο κλιμακοστάσιο εκ των υστέρων και μετά τα εγκαίνιά του (υδραυλικές σωλήνες!!!). ΟΛΑ αυτά, σε μια Πιερία που διαφημίζει ότι ο τουρισμός της είναι ιδιαίτερα φιλικός στα ΑμΕΑ και χρυσοπλήρωνε -και χρυσοπληρώνει- την τοποθέτηση SEATRAC για ΑμΕΑ στις παραλίες της…

«Η εφαρμογή των ανωτέρω δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας με κινητικές αναπηρίες, αλλά πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτισμού»

Στις 6.5.2025, το Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών απευθύνθηκε στους αρμόδιους υπουργούς και άλλους εμπλεκόμενους, ζητώντας να αποκτήσει επιτέλους την ελάχιστη υποδομή ο Σταθμός Λιτοχώρου και να συντηρηθεί η υπάρχουσα υποδομή του Σταθμού Λεπτοκαρυάς. Η επιστολή στάλθηκε στους:

– Χρίστο Δήμα, Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών
– Κων/νο Κυρανάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών

Και κοινοποιήθηκε στους:

– Απόστολο Τζιτζικώστα, Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό
– Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος
– Hellenic Train
– Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και τον
– Δήμο Δίου–Ολύμπου.

Αναφέρει δε τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Το Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών με έδρα την Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον κύριο εκφραστή των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους σε όλη την βόρεια Ελλάδα, αριθμώντας περί τα 1.300 Μέλη.

Ο Σύλλογός μας είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, καθώς και μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (E.S.C.I.F.).

Κύριος σκοπός του Συλλόγου μας είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΑμεΑ, η ένταξη και αλληλοαποδοχή τους από την κοινωνία, καθώς και η προστασία των ανθρώπινων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, έχοντας ως μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η μέριμνα για τη διασφάλιση της ισότιμης εξυπηρέτησης επιβατών που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, καθώς και της προσβασιμότητας σε όλους τους σταθμούς επιβίβασης και αποβίβασης των σταθμών των τρένων, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, καθότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων.

Υπό το πρίσμα λοιπόν της αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα μας και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες, θα θέλαμε να επισημάνουμε μια σειρά παραλείψεων στους σταθμούς της Σκάλας Λιτοχώρου και της Λεπτοκαρυάς του Νομού Πιερίας.

Αναφορικά με τον σταθμό στην Σκάλα Λιτοχώρου δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός που να επιτρέπει την ασφαλή και ανεξάρτητη πρόσβαση στα επίπεδα των αποβάθρων, αποκλείοντας τα άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο και όχι μόνο. Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών (λ.χ. ανελκυστήρες, ράμπες, αναπηρικές τουαλέτες, σήμανση, κ.α.) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στον εν λόγω σταθμό.

Αντίστοιχα, στον σταθμό της Λεπτοκαρυάς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι υποδομές εκείνες που επιτρέπουν σε ένα άτομο με αναπηρία να μετακινηθεί και να ταξιδέψει με το τρένο, εν τούτοις δεν μπορεί να γίνει εφικτό, καθότι το σύνολο των εγκαταστάσεων που μπορούν να υποστηρίξουν την μετακίνηση ενός ΑμεΑ και εν γένει την εξυπηρέτησή του, είναι σε άσχημη κατάσταση, χωρίς να έχει γίνει κάποια συντήρηση, όπως για παράδειγμα η επισκευή των ανελκυστήρων του εν λόγω σταθμού, που παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Με αφορμή τους δύο αυτούς σταθμούς και γνωρίζοντας τα χρόνια προβλήματα και τις παραλείψεις που υπάρχουν με τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην χώρα μας, θα μας επιτρέψετε να σταθούμε σε κάποιους άξονες – παρεμβάσεις:

• Αναβάθμιση Σταθμών: Θα πρέπει να υπάρξει καθολική αναβάθμιση – ανακαίνιση όλων των σταθμών (ιδιαίτερα των παλαιότερων) με προτεραιότητα στους πολυσύχναστους, μέσω της εγκατάστασης ανελκυστήρων, ραμπών, χώρων αναμονής προσβάσιμων για άτομα με κινητικά προβλήματα αναπηρικών τουαλετών, κατάλληλη σήμανση, προσαρμογή ύψους αποβαθρών ώστε να αντιστοιχούν στο δάπεδο των συρμών, ανανέωση στόλου με σύγχρονους και προσβάσιμους συρμούς, κα.

• Συντήρηση Υποδομών: Ακόμα και όταν υπάρχουν ανελκυστήρες ή ράμπες, πολλές φορές είναι εκτός λειτουργίας, κακοσυντηρημένοιή ακόμα και μπλοκαρισμένοι από κάθε είδους εμπόδια (σταθμευμένα οχήματα, σκουπίδια, κ.α.). Θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση, μέσω της δημιουργίας του μηχανισμού εκείνου που θα επιτρέπει την άμεση ενημέρωση για κάθε βλάβη που μπορεί να προκύψει και την άμεση επιδιόρθωσή της.

• Εκπαίδευση Προσωπικού: Υποχρεωτική κατάρτιση εργαζομένων και προσωπικού σε ζητήματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ είναι απαραίτητη για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών, στα πρότυπα ευρωπαϊκών και διεθνών εφαρμογών προσβασιμότητας.

Η εφαρμογή των ανωτέρω δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας με κινητικές αναπηρίες, αλλά πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτισμού και πιστεύουμε ότι έφτασε πλέον η στιγμή, μέσω συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου Μεταφορών και με την συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών, να αναβαθμιστούν ριζικά οι υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου στην χώρα μας και να υπάρξει καθολική μεταστροφή στην στρατηγική των εθνικών μας μεταφορών.

Σας ευχαριστούμε!»

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απάντηση, από κανέναν.

Δείτε σημερινές φωτογραφίες από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό που μοιάζει εγκαταλελειμμένος:

 



zougla.gr