“Ο Κ. Κυρανάκης πήρε το Κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 38% και το παρέδωσε όταν ανέλαβα εγώ στο 59%, το 38% είχε επιτευχθεί σε 28 χρόνια! Πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να ψηφιοποιηθούν 600 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία και να αντιμετωπίσουμε περίπου 300 χιλιάδες εκκρεμότητες”
Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Γιώργου Κουμιώτη, μίλησε το πρωινό της Μ. Δευτέρας ο νέος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επί σειρά ετών Βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, αναφορικά με τις αρμοδιότητές του, δηλαδή το Κτηματολόγιο και τα ΕΛΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπουκώρος εξήγησε: “Το Κτηματολόγιο και τα ΕΛΤΑ, αυτές είναι οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού, νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το Κτηματολογίο, είναι φορέας πιστοποίησης της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε από τις λίγες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. που δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 60% Κτηματολόγιο σε λειτουργία, δηλαδή ψηφιακό, έχουν καταργηθεί τα υποθηκοφυλακεία, πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να ψηφιοποιηθούν 600 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία, προχωράει το έργο, πρέπει να ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση. Και κυρίως, αυτό που ταλαιπωρεί τους πολίτες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε περίπου 300 χιλιάδες εκκρεμότητες, είναι εκκρεμότητες με το αίτημα του κάθε πολίτη για το οποίο δεν έχει βγει απόφαση από το Κτηματολόγιο, δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη. Αυτά λιμνάζουν, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων κληρονομήθηκαν από το παλιό σύστημα των υποθηκοφυλακείων και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι το τέλος του έτους“.
Συνεχίζοντας ο Υφυπουργός, τόνισε: “Να σας πω μία χαρακτηριστική περίπτωση, στο Κτηματολογικό γραφείο του Βόλου υπάρχουν αυτή την ώρα που μιλάμε 5,5 χιλιάδες εκκρεμότητες, δηλαδή χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν να πάρουν ένα πιστοποιητικό… Πιστεύω τέλη Μάη, αρχές Ιούνη θα τις έχουμε μηδενίσει…
Μετράμε χιλιοστό – χιλιοστό την Κτηματογράφηση, υπόθεση – υπόθεση την εκκρεμότητα και σελίδα – σελίδα την ψηφιοποίηση των 600 εκατ. σελίδων. Αυτός είναι ο όγκος, έχει προχωρήσει, ο προκάτοχός μου έκανε δουλειά, θα σου πω έναν αριθμό μόνο, ο Κ. Κυρανάκης πήρε το Κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 38% και το παρέδωσε όταν ανέλαβα εγώ στο 59%, το 38% είχε επιτευχθεί σε 28 χρόνια! Η Κτηματογράφηση είναι πιο μπροστά, είναι κοντά στο 90% και έχει μείνει το δύσκολο κομμάτι, δηλαδή έργα που ξεκίνησαν αργά γιατί είχαν δικαστικές εμπλοκές. Και γιατί πρέπει να τα πετύχουμε; Για να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας; Όχι βέβαια, πρέπει να τα πετύχουμε γιατί χρωστάμε στις επόμενες γενιές Κτηματολόγιο, για να ξέρει ο καθένας σε ποιόν ανήκει και τί, στον ιδιώτη ή στο δημόσιο, για να θωρακίζει την περιουσία του ο πολίτης, για να της δίνει υπεραξία. Και επιπλέον και για έναν άλλον λόγο πολύ πιο κρύο, πολύ πιο συμβατικό, πολύ πιο πιεστικό. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στο τέλος του χρόνου είναι συνδεδεμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κι αν δεν το ολοκληρώσουμε σημαίνει ότι η χώρα θα έχει προβλήματα στις πληρωμές από αυτό το σπουδαίο Ταμείο που γίνονται τόσα έργα“.