Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μειώσει τους στόχους αγοράς φυσικού αερίου – ακόμη και όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι η αγορά περισσότερου φυσικού αερίου, από μέρους της, είναι ο μόνος τρόπος για να τερματίσει τον εμπορικό του πόλεμο.
Την περασμένη Τρίτη, οι χώρες της ΕΕ προώθησαν σχέδια για χαλάρωση των υποχρεωτικών στόχων για την αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα – μια προσπάθεια να πληρώσουν λιγότερα για τις προμήθειες, είπαν τέσσερις διπλωμάτες στο POLITICO.
Η κίνηση αψηφούσε τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου από την ΕΕ, να ξοδέψει το κολοσσιαίο ποσό των 350 δις δολ. επιπλέον για αμερικανικό φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπίσει μια διατλαντική εμπορική ανισορροπία. Όμως ο Trump έχει ανακοινώσει την απαίτηση και πριν, ενώ στη συνέχεια αγνόησε ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς μια συμφωνία και επέβαλε δασμούς ούτως ή άλλως. Αυτοί οι δασμοί επιδεινώνουν τώρα το οικονομικό άγχος που οδηγεί την Ευρώπη να διερευνήσει την εξοικονόμηση κόστους ενέργειας.
Επτά χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ολλανδία – οδήγησαν την κίνηση να περιοριστούν οι στόχοι αγοράς φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας τη μείωση του στόχου αποθήκευσης 90% της χωρητικότητας στο 80%, σε ορισμένες περιπτώσεις. Λένε ότι το υψηλότερο νούμερο υποχρεώνει την ΕΕ να αγοράζει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, μεγάλο μέρος του από τις ΗΠΑ, σε μια εποχή που είναι το πιο ακριβό.
«Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς και (εν μέσω) της συνεχιζόμενης μάχης για ανταγωνιστικότητα, θα ήταν φυσικά μια καλύτερη λύση να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία από το να τηρούμε απλώς τους τρέχοντες στόχους», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας Žygimantas Vaičiūnas σε συνέντευξή του. «Η χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση μπορεί να είναι μία από τις πιθανές συνέπειες των δασμών του Trump», πρόσθεσε, «καθιστώντας αντικειμενικά δυσκολότερο για την ΕΕ να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ».
Ενεργειακοί φιλοεχθροί
Η Ευρώπη στράφηκε όλο και περισσότερο στο αμερικανικό LNG πριν από τρία χρόνια, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο, κυρίως μετά το σαμποτάζ στον αγωγό Nordstream 2. Το αέριο (LNG) των ΗΠΑ έχει γίνει έκτοτε – υποχρεωτικά – «σωσίβιο» για το μπλοκ, παρά την εξωφρενικά υψηλή τιμή του.
Αυτή η εξάρτηση αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες. Η ΕΕ προσπαθεί να καταργήσει σταδιακά τους εναπομείναντες ρωσικούς ενεργειακούς δεσμούς και πρέπει επίσης να βρει τρόπους να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που μέχρι πρόσφατα, έφτανε μέσω της Ουκρανίας.
«Η ΕΕ θα πρέπει να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό αέριο για να αναπληρώσει τις χαμένες ρωσικές προμήθειες», δήλωσε η Laura Page, κορυφαία αναλύτρια αγοράς στην εταιρεία πληροφοριών Kpler, χωρίς να αναφερθεί στο γιατί δεν θα μπορούσε να είναι πχ καταριανό. «Η μείωση του στόχου αποθήκευσης θα ασκήσει λιγότερη πίεση στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, κάτι που επιδρά στις τιμές – που σημαίνει μια καλύτερη συμφωνία για την ΕΕ».
Με τον τρέχοντα ρυθμό αναπλήρωσης, τα στοιχεία της Kpler δείχνουν ότι οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της ΕΕ είναι πιθανό να φτάσουν μόνο στο 78% της χωρητικότητας τους μέχρι αυτόν τον χειμώνα. «Για να φτάσει το 90%, η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει υπερβολικά για φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες», είπε η Page.
Οι δασμοί του Trump οδηγούν σε προβλέψεις για βιομηχανική παρακμή, με τους εξαγωγείς της ΕΕ να αντιμετωπίζουν εισφορά 20% σε όλα τα αγαθά που στέλνουν πέραν του Ατλαντικού.
Λιγότερη βιομηχανική δραστηριότητα σημαίνει λιγότερη ανάγκη για καύσιμα. Μια νέα ανάλυση από την εταιρεία πληροφοριών ICIS εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 3,6% φέτος και ότι οι τιμές θα μειωθούν επίσης 3,5%.
Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα «επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης», δήλωσε ο Andreas Schroeder, επικεφαλής της ενεργειακής ανάλυσης στο ICIS. «Και οι δασμοί», συνεχίζει ο Schroeder, «θα έχουν εκτεταμένες, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Μια συνακόλουθη πτώση της βιομηχανικής ζήτησης πιθανότατα θα μειώσει τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει και πάλι λιγότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες για τους Αμερικανούς παραγωγούς LNG», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ διεξήγαγαν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την αγορά περισσότερου LNG, αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Ιδιωτικά, διπλωμάτες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ενδιαφέρθηκαν να διαπραγματευτούν παρά τις συγκεκριμένες προσφορές για αγορά περισσότερου αερίου.
Η απαίτηση του Trump για αγορά ενέργειας 350 δις δολ. αμερικανικής προέλευσης, που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα, υπερβαίνει επίσης κατά πολύ μια ρεαλιστική διαπραγματευτική στάση. Η αγορά τόσο μεγάλου ποσού φυσικού αερίου θα μεταφραζόταν σε σχεδόν 16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – υψηλότερη από την τρέχουσα συνολική ημερήσια παραγωγή της Αμερικής που είναι περίπου 13 εκατομμύρια βαρέλια.
«Όσον αφορά τα 350 δις δολ, αυτό που είναι σημαντικό να λεχθεί είναι ότι οι ενεργειακές συμβάσεις γίνονται με βάση τη ζήτηση και την τιμή που επηρεάζεται από αυτή, και αυτοί είναι παράγοντες που κυμαίνονται», δήλωσε η Anna-Kaisa Itkonen, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. «Ως εκ τούτου, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να προβούμε σε οποιαδήποτε σχόλια που αφορούν έναν αριθμό που έχει δοθεί από την πλευρά των ΗΠΑ».
Πηγή: POLITICO