Από τις 20 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε το τελευταίο κύμα χολέρας στην πολιτεία Λευκού Νείλου του Σουδάν, έως τις 5 Μαρτίου, συνολικά 2.718 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο κέντρο θεραπείας χολέρας του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο Teaching στο Kosti, με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δυστυχώς, 92 από αυτούς τους ασθενείς κατέληξαν.
Αυτή η έξαρση της χολέρας, μιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω του νερού, προκλήθηκε από εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, όταν στις 16 Φεβρουαρίου ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Rabak χτυπήθηκε από βλήμα που φέρεται να εκτοξεύθηκε από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα, οι κοινότητες αναγκάστηκαν να εξαρτώνται κυρίως από νερό που μεταφερόταν με κάρα από γαϊδούρια, καθώς οι αντλίες νερού τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Μια μητέρα φροντίζει το παιδί της στην παιδιατρική πτέρυγα του κέντρου θεραπείας χολέρας στο Kosti, στην πολιτεία Λευκού Νείλου, Σουδάν, Μάρτιος 2025.
© MSF


Στην Assosa, 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο της πόλης Malakal, λειτουργεί πλέον κέντρο θεραπείας χολέρας 36 κλινών, με δυνατότητα επέκτασης σε 100 κλίνες.
© MSF
«Οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των ευάλωτων κοινοτήτων. Οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να τηρούν τους κανόνες του πολέμου και να διασφαλίζουν την προστασία των αμάχων και των ζωτικών υποδομών» αναφέρει η Marta Cazorla, Συντονίστρια Επειγουσών Παρεμβάσεων Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Σουδάν.
Η κορύφωση της επιδημίας σημειώθηκε μεταξύ 20 και 24 Φεβρουαρίου, με ασθενείς και τις οικογένειές τους να συρρέουν στο νοσοκομείο Kosti μέσα σε πανικό. Η μαζική εισροή ασθενών –οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν σοβαρά αφυδατωμένοι– οδήγησε σε συνωστισμό των κλινικών, με αποτέλεσμα πολλοί να νοσηλεύονται στο πάτωμα, καθώς το νοσοκομείο και το κέντρο θεραπείας χολέρας (CTC) ξεπέρασαν τη χωρητικότητά τους.


Η ομάδα Περιβαλλοντικής Υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται στο τμήμα διαλογής, στο Κέντρο Θεραπείας Χολέρας Kosti.
© MSF


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μαζί με τις ομάδες του Υπουργείου Υγείας προετοιμάζουν μια σκηνή απομόνωσης στο Κέντρο Θεραπείας Χολέρας Kosti, διαχωρισμένες ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.
© MSF
Για τον έλεγχο της κατάστασης, το Υπουργείο Υγείας της πολιτείας Λευκού Νείλου συντόνισε την αντίδραση στην κοινότητα, παρέχοντας πρόσβαση σε καθαρό νερό, απαγορεύοντας τη χρήση κάρων με γαϊδούρια και πραγματοποιώντας ενημερωτικές καμπάνιες εκστρατείες υγείας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της έξαρσης, υλοποιήθηκε εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας.
Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεργάστηκε στενά με το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Kosti και του Νοσοκομείου Rabak, παρέχοντας θεραπεία, εκπαίδευση και επίβλεψη, καθώς και κίνητρα στο προσωπικό.


Μια γυναίκα και το άρρωστο παιδί της στο ειδικό τμήμα παιδιατρικής και μαιευτικής πτέρυγας, στο Κέντρο Αντιμετώπισης Χολέρας Kosti.
© MSF


Εκατοντάδες ασθενείς με χολέρα στο κέντρο θεραπείας χολέρας που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
© MSF
Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κινητοποίησαν υλικοτεχνική υποστήριξη από το Πορτ Σουδάν, την Kassala και το Kosti, αποστέλλοντας:
14 τόνους ιατρικού εξοπλισμού, όπως φάρμακα και κιτ θεραπείας.
Πάνω από 25 τόνους υλικών υποδομής, όπως κρεβάτια και σκηνές, για την ενίσχυση του κέντρου θεραπείας
Επιπρόσθετα, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διασφάλισε την παροχή και αποθήκευση καθαρού νερού, καθώς και μέτρα χλωρίωσης και ελέγχου λοιμώξεων στο κέντρο θεραπείας.