Η χρήση του νέου μέσου βεληνεκούς υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Oreshnik» κατά της Ουκρανίας ήταν απαραίτητη για να ακουστεί η φωνή της Μόσχας, δήλωσε σήμερα (27/11) ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Ριαμπκόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι η ώρα για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έχει παρέλθει, αλλά ότι τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει ισχυρότερες μεθόδους για να ακουστεί ξεκάθαρα η άποψή της.
Ο ίδιος παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη με τις ΗΠΑ σχετικά με την ενημέρωση της άλλης πλευράς για εκτοξεύσεις πυραύλων.
ΝΑΤΟ και Ζελένσκι σχεδιάζουν απάντηση
Εν τω μεταξύ, επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας «σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, που συγκλήθηκε ως απάντηση στη χρήση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία», όπως αναφέρει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα συστήματα που είναι ήδη διαθέσιμα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Τόνισα επίσης τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, καθώς αυτές οι δεσμεύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το ηθικό και την ανθεκτικότητα του λαού μας», προσέθεσε.
Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόσφατη έγκριση για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά ρωσικών στρατιωτικών θέσεων ήταν αποτελεσματική, αλλά η συνεχής πίεση στη Ρωσία παραμένει ζωτικής σημασίας.
«Θανατική ποινή»
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τυχόν απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περικόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνιστούσε «θανατική ποινή» για τον στρατό της χώρας, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να σύρει τις χώρες του ΝΑΤΟ σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ντμίτρι Πολιάνσκι κατηγόρησε την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί μέσω της αυξανόμενης στήριξής της στην Ουκρανία «να δημιουργήσει έναν κυκεώνα, τόσο στη Ρωσία όσο και στη νέα ομάδα του Λευκού Οίκου».
Ο Πολιάνκσι είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τρομοκρατήθηκε με την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία τον Ιανουάριο και δικαιολογημένα. «Ακόμη και αν παραβλέψουμε την πρόβλεψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα περικόψει τη στήριξη στην Ουκρανία, που για τον ουκρανικό στρατό θα ήταν ουσιαστικά θανατική ποινή, γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα ζητήσουν να ελεγχθεί η βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να διαπραγματευτεί αλλά η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της προτίμησαν την κλιμάκωση
Οι συνεργάτες του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο επί των δηλώσεων αυτών.
Τρεις πηγές είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τραμπ σκέφτεται να διορίσει ειδικό απεσταλμένο του για την Ουκρανία τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Κέλογκ, ο οποίος του έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών του μετώπου και τον εξαναγκασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Πολιάνσκι σχολίασε ότι η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να διαπραγματευτεί αλλά η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της προτίμησαν την κλιμάκωση. Προειδοποίησε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ευρωπαίων συμμάχων της να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήττει το ρωσικό έδαφος «έφερε τον κόσμο στο χείλος παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης».
«Κάθε κύμα κλιμάκωσης από τη Δύση θα απαντηθεί με αποφασιστικότητα. Θα είμαι ειλικρινής, πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση όπλων εναντίον των εγκαταστάσεών μας», πρόσθεσε
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε στην ίδια συνεδρίαση ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένων και αντιαεροπορικών μέσων- ώστε να ενισχύει τις δυνατότητές της και να βρεθεί στην καλύτερη πιθανή θέση στο πεδίο της μάχης.