Αρχική Κόσμος Meteo: Συγκλονιστικά στοιχεία για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Πόσο ισχυρές...

Meteo: Συγκλονιστικά στοιχεία για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Πόσο ισχυρές ήταν οι καταιγίδες


Συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν σχετικά με τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας από μια πρώτη ανάλυση των εικόνων και δεδομένων που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr λαμβάνει και επεξεργάζεται τα πολύτιμα αυτά δεδομένα.

Στην Εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται καταιγιδοφόρο νέφος που έπληξε την περιοχή της Βαλένθια όπως το κατέγραψε ο μετεωρολογικός δορυφόρος MTG-I1 την Τρίτη 29/10 στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν πάνω από 50 χιλιοστά βροχής την ώρα

Η χρωματική κλίμακα συνδέεται με την θερμοκρασία της κορυφής του νέφους, με τις κόκκινες αποχρώσεις να υποδεικνύουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σε αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά ο V-σχηματισμός (V-shape) που συνδέεται με πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Ψευδοχρωματισμένη εικόνα υπερύθρου του οργάνου Flexible Combined Imager MTG-I1 στις 18:00 της Τρίτης 29/10

Ηλεκτρική δραστηριότητα

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό και δεδομένα του δορυφόρου MSG, εκτιμήθηκε ότι η ελάχιστη θερμοκρασία της κορυφής των νεφών των καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή της Βαλένθια ήταν κάτω των -60 oC, τα ύψη τους σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 13 χιλιόμετρα ενώ οι ρυθμοί βροχόπτωσης ήταν κατά διαστήματα μεγαλύτεροι των 50 χιλιοστών/ώρα.

Τέλος, ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα συνόδευσε τα φαινόμενα. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δορυφόρου MTG-I1 (Εικόνα 2), κατά την Τρίτη 29/10 εντός ακτίνας 200 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή της Βαλένθια καταγράφηκαν 96.283 ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1 την Τρίτη 29/10.



in.gr