Αρχική Κόσμος «Τρομακτικός αγώνας επιβίωσης στη Γάζα» – Γυναίκες και παιδιά ψάχνουν στα σκουπίδια...

«Τρομακτικός αγώνας επιβίωσης στη Γάζα» – Γυναίκες και παιδιά ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό


Στη Γάζα η κατάσταση της πείνας έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Η επικράτηση της πείνας

Μεγάλες ομάδες γυναικών και παιδιών ψάχνουν για φαγητό ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ο Άτζιθ Σούνγκχαϊ μετά από επίσκεψή του στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Άτζιθ Σούνγκχαϊ, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα ασιτίας, ακόμη και σε περιοχές της κεντρικής Γάζας, όπου οι οργανώσεις αρωγής διαθέτουν επιτόπιες ομάδες.

«Με ανησυχεί ιδιαίτερα η επικράτηση της πείνας», δήλωσε ο Σουνγκχάι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιορδανία.

«Η απόκτηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης έχει γίνει ένας καθημερινός, τρομακτικός αγώνας επιβίωσης».

Είναι τόσο προφανές ότι πρέπει να έρθει μαζική ανθρωπιστική βοήθεια – και δεν έρχεται

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να παραλάβουν ψωμί από ένα αρτοποιείο, στο Ντέιρ Αλ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 29 Νοεμβρίου 2024.

Απουσία βοήθειας

Ο Σουνγκχάι δήλωσε ότι ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να μεταφέρει καμία βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Εκεί, όπως είπε, εκτιμάται ότι παραμένουν 70.000 άνθρωποι μετά από «επανειλημμένα εμπόδια ή απωθήσεις των ανθρωπιστικών αποστολών από τις ισραηλινές αρχές».

Ο Σουνγκχάι επισκέφθηκε καταυλισμούς για ανθρώπους που εκτοπίστηκαν πρόσφατα από τμήματα της βόρειας Γάζας.

Ζούσαν σε φρικτές συνθήκες με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και κακές συνθήκες υγιεινής, είπε.

«Είναι τόσο προφανές ότι πρέπει να έρθει μαζική ανθρωπιστική βοήθεια – και δεν έρχεται. Είναι τόσο σημαντικό οι ισραηλινές αρχές να το κάνουν αυτό», είπε.

Τα αμερικανικά μέτρα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έθεσαν τον περασμένο μήνα μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει το Ισραήλ εντός 30 ημερών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία τους μπορεί να έχει συνέπειες στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στις 12 Νοεμβρίου ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν παρεμποδίζει επί του παρόντος τη βοήθεια προς τη Γάζα και συνεπώς δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.





in.gr