Αρχική Ελλάδα Παναγιωτόπουλος: Ανοίγει ο «δρόμος» για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο

Παναγιωτόπουλος: Ανοίγει ο «δρόμος» για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο


«Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του φράχτη που χτίζουμε στον Έβρο με ευρωπαϊκά χρήματα» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι «η φύλαξη των συνόρων μπαίνει πολύ δυνατά πλέον στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ιδίως από το επόμενο διάστημα, από 1η Ιανουαρίου που αναλαμβάνει η Πολωνία που έχει κι αυτή ειδικό ενδιαφέρον να εντείνει τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων σαν χώρα που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό σύνορο». Όπως συμπλήρωσε, «στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου όπου συζητείται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, προβλέφθηκε για πρώτη φορά η χρηματοδότηση υποδομών για την ασφαλέστερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για τη χρηματοδότηση του φράχτη που χτίζουμε στον Έβρο με ευρωπαϊκό χρήμα, όπως είχαμε προβλέψει. Φυσικά το κείμενο κάνει λόγο για ενίσχυση των υποδομών, αλλά στις υποδομές περιλαμβάνεται και ο φράχτης, οπότε αυτό νομίζω είναι ένα καλό νέο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο νέο ναυάγιο στη Σάμο ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στους διακινητές λέγοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί φέρουν την ευθύνη να στοιβάζουν σε σκάφη μεγάλο αριθμό ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, για να τους μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά. Και σε αυτές τις καιρικές συνθήκες οι πιθανότητες ενός ατυχήματος, ενός ναυαγίου με θανάτους, με πνιγμούς στη θάλασσα είναι αυξημένες. Γι’ αυτό και λέμε από την αρχή ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών οργανώσεων, των διακινητών».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, στη Ρόδο βρίσκεται «σε φάση σχεδιασμού» η δημιουργία «ενός χώρου προσωρινής κράτησης, μέχρι να προωθηθούν στα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας κάποιες τοποθεσίες και τις μελετάμε. Πρέπει να γίνει, αλλιώς θα επαναλαμβάνονται σκηνές, όπου αυτοί οι άνθρωποι θα περιφέρονται ανεξέλεγκτοι μέσα στη Ρόδο, θα δημιουργείται μία αρνητική εικόνα, όπως έγινε την περίοδο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, τότε είχε γεμίσει το νησί». Πρόσθεσε πάντως ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την περιφέρεια, με τη δημοτική αρχή, τους τοπικούς φορείς».

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη διερμηνεία, ο υπουργός Μετανάστευσης παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με τη διερμηνεία, διότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η παράταση της σύμβασης με την αρμόδια μη κυβερνητική οργάνωση, όμως αύριο θα αποσταλεί η πρόσκληση προς τη ΜΚΟ από το υπουργείο για να υπογράψει αυτή την παράταση της σύμβασης. Επομένως δρομολογείται η λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα». Και πρόσθεσε ότι «οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες, τις λύσαμε ή τις λύνουμε, στο τελευταίο στάδιο είναι. Και η ΜΚΟ, η οποία θέλει να βρεθεί λύση, έχει ήδη προωθήσει ένα μικρό αριθμό εθελοντών διερμηνέων στο πεδίο. Ήδη υπήρχαν περίπου 60 διερμηνείς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου για να καλύπτουν κάποια κενά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



zougla.gr