Αρχική Κόσμος Η κλιματική αλλαγή έπνιξε και την Ισπανία

Η κλιματική αλλαγή έπνιξε και την Ισπανία


Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν το νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, και πρωτίστως τη Βαλένθια, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους.

Ηταν οι φονικότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, και οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη από το 2021, όταν είχαν πεθάνει τουλάχιστον 185 άνθρωποι στη Γερμανία.

Σε ορισμένες περιοχές της Βαλένθια έπεσε μέσα σε οκτώ ώρες την Τρίτη όση βροχή πέφτει κανονικά κατά τη διάρκεια ενός έτους – με ό,τι αυτό σημαίνει για μια περιοχή που παράγει τα δύο τρίτα των πορτοκαλιών της Ισπανίας, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν χθες πως ίσως να έπεται συνέχεια: η καταιγίδα μετακινούνταν προς τα βορειοανατολικά, και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν κόκκινη προειδοποίηση τόσο για την περιοχή γύρω από τη Βαρκελώνη, στην Καταλωνία, όσο και για την πόλη Χερέθ, στην Ανδαλουσία.

Οι πλημμύρες στην Ισπανία ήταν οι φονικότερες στη χώρα εδώ και δεκαετίες και οι χειρότερες στην Ευρώπη από το 2021

Εικόνα που δείχνει διασώστες στην Ισπανία μετά τις φονικές πλημμύρες

Διασώστες αναζητούν αγνοούμενους ανάμεσα στα συντρίμμια που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Λετούρ, στην επαρχία Αλμπαθέτε, στην Ισπανία

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

«Δεν θα σας αφήσουμε μόνους», υποσχέθηκε στους πληγέντες ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμευόμενος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών. «Για εσάς που αυτή τη στιγμή εξακολουθείτε να αναζητείτε αγαπημένους σας, ολόκληρη η Ισπανία κλαίει μαζί σας», πρόσθεσε στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε το μεσημέρι.

Ωρες αργότερα, οι Αρχές παρέμεναν ανήμπορες να δώσουν ακριβή αριθμό αγνοουμένων. «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο ισπανός υπουργός περιφερειακής πολιτικής, Ανχελ Βίκτορ Τόρες.

Σύμφωνα με την υπουργό Αμυνας, τη Μαργαρίτα Ρόμπλες, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων είχαν αναπτυχθεί προκειμένου να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης απέναντι σε αυτό το «πρωτοφανές φαινόμενο».

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς και διασώστες να χρησιμοποιούν ελικόπτερα προκειμένου να απομακρύνουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στις στέγες των σπιτιών τους και λαστιχένιες λέμβους ώστε να προσεγγίσουν οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί στην οροφή των αυτοκινήτων τους.

Οι καταρρακτώδεις βροχές άφησαν πίσω τους πόλεις και δρόμους αποκλεισμένους, παρέσυραν γέφυρες, κτίρια, αυτοκίνητα αλλά και πολλά ζώα, και άφησαν περίπου 150.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Συντετριμμένος» δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε, διαβεβαιώνοντας πως θα δοθεί «κάθε απαραίτητη υποστήριξη» στις οικογένειες των θυμάτων. «Ετοιμη να βοηθήσει», δήλωσε η ΕΕ διά στόματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βοήθεια προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν μεμονωμένα η Γερμανία και η Πορτογαλία, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα και εκφράσεις αλληλεγγύης έφταναν στην Ισπανία από κάθε γωνιά της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Η περιοχή της Βαλένθια και οι ισπανικές ακτές στη Μεσόγειο υφίστανται συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο της «ψυχρής σταγόνας», που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές πλημμύρες – και η κλιματική κρίση τα κάνει όλα χειρότερα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»



in.gr