Αρχική Κόσμος Βαλένθια: Σοκαριστικές εικόνες πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες

Βαλένθια: Σοκαριστικές εικόνες πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες


Μεγαλώνουν οι φόβοι για αύξηση των νεκρών στη Βαλένθια καθώς μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες από τις καταστροφικές «αστραπιαίες» πλημμύρες. Ενώ δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από το διήμερο φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας  Dana – αργά την Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Οκτωβρίου – που στοίχησαν τουλάχιστον 158 ζωές, η περιφέρεια της Βαλένθια  μετράει τις πληγές της. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για εντοπισμό αγνοουμένων, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες άτομα που βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης.

Από χθες Πέμπτη, 31.10.24, η χώρα έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, για τις πιο φονικές πλημμύρες που έχει ζήσει ποτέ η Ισπανία.

Περίπου 80 χιλιόμετρα δρόμων στην ανατολική περιφέρεια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές ή είναι πλέον απροσπέλαστοι, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε. Πολλοί έχουν αποκλειστεί από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

Όσο περνάνε οι ώρες, η φρίκη αναδύεται από τα συντρίμμια και τα στρώματα λάσπης, που άφησαν τα ορμητικά ρέματα νερού που προκάλεσαν την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή της Ισπανίας στη ζωντανή μνήμη. Οι ζημιές από την καταιγίδα αργά την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη θύμιζαν τις συνέπειες ενός τσουνάμι, με τους επιζώντες να έχουν μείνει να μαζεύουν τα κομμάτια καθώς θρηνούν τους αγαπημένους τους.

Παγίδες θανάτου στην Βαλένθια

Τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν στενούς δρόμους σε παγίδες θανάτου και γέννησαν ποτάμια που διέσχισαν σπίτια και επιχειρήσεις, παρασύροντας αυτοκίνητα, ανθρώπους και ό,τι άλλο βρέθηκε στο διάβα τους. Οι πλημμύρες γκρέμισαν γέφυρες και άφησαν τους δρόμους αγνώριστους.

Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνουν οι δορυφορικές εικόνες, που δειχνουν τη διαφορά πριν και μετά το πέρασμα της φονικής πλημμύρας.

Ο αυτοκινητόδρομος CV33 της Βαλένθια, πριν και μετά τις πλημμύρρες – πηγή: Reuters

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Ο Luís Sánchez, συγκολλητής, δήλωσε στους ανταποκριτές του Associated Press ότι έσωσε αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητά τους στον πλημμυρισμένο αυτοκινητόδρομο V-31 νότια της πόλης Βαλένθια. Ο δρόμος έγινε γρήγορα ένα πλωτό νεκροταφείο γεμάτο με εκατοντάδες οχήματα.

«Είδα πτώματα να επιπλέουν. Φώναξα, αλλά τίποτα», δήλωσε ο Sánchez. «Οι πυροσβέστες πήραν πρώτα τους ηλικιωμένους, όταν μπόρεσαν να μπουν μέσα. Είμαι από κοντά και έτσι προσπάθησα να βοηθήσω και να σώσω ανθρώπους. Οι άνθρωποι έκλαιγαν παντού, ήταν παγιδευμένοι».

Με τα παιδιά τους στις λάσπες

Καθώς το σοκ διαλύθηκε, ο θυμός αυξήθηκε για τον χειρισμό της κρίσης από τις αρχές, τόσο για τις καθυστερημένες προειδοποιήσεις τους για τις επικείμενες πλημμύρες όσο και για τη χαοτική ανταπόκριση στην ανακούφιση.

Πολλοί επιζώντες χρειάστηκε να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις στα λασπόνερα για να βρουν τρόφιμα και νερό. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητά τους είχαν καταστραφεί και η λάσπη, η καταστροφή και τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η καταιγίδα κατέστησαν αρκετούς δρόμους αδιάβατους. Κάποιοι έσπρωχναν τα καρότσια με προμήθειες στους λασπωμένους δρόμους ενώ άλλοι κουβαλούσαν τα παιδιά τους στην αγκαλιά ή στουυς ώμους, για να μη βυθιστούν ήσουν μακριά από τη λάσπη.

Κατεστραμμένη γέφυρα και αυτοκινητόδρομος μετά τις πλημμύρες

Πλιάτσικο από ανάγκη

Με τις τοπικές υπηρεσίες να είναι σαφώς υπερφορτωμένες, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, ζήτησε την Πέμπτη αν ο ισπανικός στρατός θα μπορούσε να βοηθήσει στη διανομή βασικών αγαθών στον πληθυσμό. Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη απάντησε υποσχόμενη να στείλει 500 επιπλέον στρατιώτες, περισσότερη εθνική αστυνομία και πολιτοφυλακή.

Αλλά η ανάγκη -και η μετα-αποκαλυπτική ατμόσφαιρα- ώθησε ορισμένους να μπουν σε εγκαταλελειμμένα καταστήματα.

Η εθνική αστυνομία συνέλαβε 39 άτομα για λεηλασίες την Τετάρτη. Η Πολιτική Φρουρά δήλωσε ότι συνέλαβε 11 άτομα για κλοπές σε εμπορικά κέντρα, ενώ οι αξιωματικοί της αναπτύχθηκαν επίσης για να σταματήσουν άτομα που έκλεβαν από αυτοκίνητα.

Κάποιοι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να κλέψουν προμήθειες, ειδικά όσοι δεν έχουν τρεχούμενο νερό ή τρόπο να φτάσουν σε καταστήματα που δεν είχαν καταστραφεί.

«Δεν είμαστε κλέφτες. Εργάζομαι ως καθαρίστρια στο σχολείο για λογαριασμό του συμβουλίου. Αλλά πρέπει να φάμε. Κοιτάξτε τι παίρνω: παιδικές τροφές για το μωρό», δήλωσε η Nieves Vargas σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ του οποίου οι πόρτες είχαν παραμεριστεί από το νερό και ήταν αφύλακτες από το προσωπικό. «Τι μπορώ να δώσω στο παιδί, αν δεν έχουμεηλεκτρικό ρεύμα».



in.gr