Αρχική Κόσμος Μέση Ανατολή: «Μεθυσμένο από την εξουσία» – Η «νίκη» του Ισραήλ ανοίγει...

Μέση Ανατολή: «Μεθυσμένο από την εξουσία» – Η «νίκη» του Ισραήλ ανοίγει τις πύλες για πόλεμο χωρίς τέλος

54
0


Μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ και τις νέες απειλές για χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, η περιφερειακή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή φαίνεται πιο πιθανή από ό,τι ήταν όλον τον προηγούμενο χρόνο.

Η Λούμπνα Μασάρουα, επικεφαλής του γραφείου του Middle East Eye στην Ιερουσαλήμ, προειδοποιεί με άρθρο της ότι το Ισραήλ είναι «μεθυσμένο από την εξουσία» και ότι η «νίκη» του με τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ ανοίγει τις πύλες για πόλεμο χωρίς τέλος στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισραήλ απειλεί τον Λίβανο με χερσαία εισβολή, με τη Χεζμπολάχ να λέει ότι είναι έτοιμη για αυτό το ενδεχόμενο

Η δημοσιογράφος του MEE αρχικά επισημαίνει την ευφορία που επικρατεί σε μια σειρά από ισραηλινά ΜΜΕ μετά την είδηση του θανάτου του Νασράλα.

Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε είναι ότι ρεπόρτερ του ισραηλινού Καναλιού 13, που θεωρείται αριστερής τοποθέτησης, μοίρασε σοκολάτες στην Καρμιέλ.

Η χαρά των ισραηλινών ΜΜΕ μοιάζει με αυτή που νιώθουν πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ο Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτης του Κόμματος των Δημοκρατών και πρώην επικεφαλής του κόμματος Μερέτζ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ο πιο αριστερός πολιτικός της χώρας, δήλωσε ενθουσιασμένος με τη δολοφονία.

Ο ίδιος έγραψε στο Χ: «Η δολοφονία του Νασράλα είναι ένα τεράστιο και σημαντικό επίτευγμα. Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή».

H Μασάρουα σημειώνει ότι ένα πολιτικό φάσμα που είχε πολωθεί βαθιά για το ζήτημα της επιστροφής των ομήρων από τη Γάζα, επανενώθηκε με αφορμή τη νίκη που το Ισραήλ πιστεύει ότι πέτυχε, εξοντώνοντας τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, έγραψε: «Ας γνωρίζουν όλοι οι εχθροί μας ότι όποιος επιτεθεί στο Ισραήλ θα πεθάνει».

Μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή;

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο με αεροσκάφη να απογειώνονται από την αεροπορική βάση Χατζερίμ στην έρημο Νεγκέβ, το οποίο περιλάμβανε τον διάλογο μεταξύ ενός διοικητή της πολεμικής αεροπορίας και των πιλότων.

«Κάνατε μια επίδειξη νίκης εδώ, πιστεύω», ακούγεται να λέει ο υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ, διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, στο απόσπασμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους. «Μπράβο. Απέραντη υπερηφάνεια». Ένας πιλότος απαντά: «Θα φτάσουμε σε όλους, παντού».

Ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Η Haaretz ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός πίεζε να εισβάλει στο νότιο Λίβανο, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές που έλεγαν ότι έπρεπε να εκμεταλλευτούν τη στιγμή του σοκ και της αποδιοργάνωσης της Χεζμπολάχ μετά τα χτυπήματα των δύο τελευταίων εβδομάδων, πριν το Ιράν προλάβει να αναπληρώσει τα αποθέματα των πυραύλων του.

Αλλού αναφέρθηκε ότι τρεις μονάδες του στρατού, σχεδόν 3.000 άνδρες, είχαν σταλεί στη Δυτική Όχθη.

Η Μασάρουα γράφει χαρακτηριστικά: «Πόλεμος σε τρία μέτωπα και το Ισραήλ κέρδιζε στο καθένα από αυτά, φάνηκε να πιστεύει όλη η χώρα. Τι ωραίος τρόπος για να τελειώσει μια χρονιά κατήφειας και στρατιωτικών αποτυχιών στη Γάζα».

Έχει αγνοήσει τρεις φορές τον Μπάιντεν

Το Ισραήλ, εκτιμά η ίδια, θεωρεί ότι έχει μια χρυσή ευκαιρία με την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν που δεν μπορεί να το συγκρατήσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αγνοήσει τον Μπάιντεν τρεις φορές: στην επανακατάληψη της Ράφα, με την άρνησή του να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και τώρα, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στον Λίβανο.

Τίποτα δεν έχει συμβεί μετά από αυτές τις επιλογές. Κάποιοι υπολόγιζαν, λέει η Μασάρουα, ότι ο Νετανιάχου θα είχε αμυντική τακτική στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ούτε κατά διάνοια.

«Ο Νετανιάχου ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στον βασικό του προμηθευτή όπλων και σύμμαχό του, γράφει η δημοσιογράφος του MEE και συνέχισε να αγνοεί τις ΗΠΑ. Στο Ισραήλ τον αποθέωσαν.

Το αποτέλεσμα της άρνησης της Αμερικής να διακόψει όλες τις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ έχει συνέπειες: τώρα δεν υπάρχουν εμπόδια στο φονικό του όργιο.

Δεν υπάρχουν όρια.

«Made in USA», γράφει το πανό πάνω σε συντρίμμια κτιρίου στη βόρεια Βηρυτό.

Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές

Οι ισραηλινοί πιλότοι και οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν χρειάζεται να σκέφτονται πόσοι άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν από έναν πύραυλο που στοχεύει έναν υποτιθέμενο στόχο. Η απόφαση για δολοφονίες έχει πρόσφατα ανατεθεί σε περιφερειακούς διοικητές του στρατού, των οποίων η εξουσία έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Για εξοικονόμηση χρόνου, δεν υπάρχει παραπομπή στην ιεραρχία. Όλοι οι άμαχοι, στον Λίβανο, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη είναι στόχοι.

Τα ταμπού σχετικά με τη δολοφονία παιδιών έχουν εξαφανιστεί. Δεν υπάρχουν όρια ή κόκκινες γραμμές σε αυτόν τον πόλεμο. Το Ισραήλ μπορεί να λιμοκτονήσει ένα έθνος, έχει χρησιμοποιήσει βασανιστήρια και βιασμούς συστηματικά στις φυλακές του και μπορεί να πανηγυρίσει, γράφει η Μασάρουα.

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι σκότωσε 300 ανθρώπους στα χτυπήματά του σε τέσσερις πολυκατοικίες πάνω από το κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και η διεθνής κοινότητα σιωπά ως επί το πλείστον.

Η μεγαλύτερη αυταπάτη του Ισραήλ

Μεθυσμένο από την εξουσία, το Ισραήλ έχει μια βαθιά αυταπάτη, υποστηρίζει η Μασάρουα. Ίσως τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα.

Ο αποδεκατισμός της ηγεσίας της και των ανώτερων διοικητών της δεν σκότωσε και δεν μπορεί να σκοτώσει την ίδια τη Χεζμπολάχ, ούτε να σταματήσει μια νέα γενιά μαχητών που θα βγει μπροστά, οι οποίοι δεν θα νιώθουν τους περιορισμούς της προηγούμενης γενιάς.

Ούτε το Ισραήλ μπορεί να εγγυηθεί ποιος θα είναι ο επόμενος. Μέχρι τώρα, η Χεζμπολάχ δεν έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους και δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις τους είχαν σχεδιαστεί για να επιδείξουν τη στρατιωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ, όχι για να επιφέρουν θανάσιμα πλήγματα. Η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει επίσης ότι η σύγκρουσή τους θα τερματιστεί τη στιγμή που θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αυτή η συγκράτηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαφανιστεί. Η Χεζμπολάχ δεν έχει άλλη επιλογή. Όπως η Χαμάς, όπως η Γάζα, η Χεζμπολάχ εμπλέκεται τώρα σε μια σύγκρουση στην οποία ο εχθρός της θέλει όχι μόνο να την εκδιώξει από την κύρια περιοχή της, αλλά και να την καταστρέψει εντελώς.

Αυτό έχει γίνει πλέον ένας υπαρξιακός πόλεμος για τη Χεζμπολάχ.

Μαυροφορεμένες γυναίκες στη Βηρυτό δίπλα σε μπάνερ με τον Χασάν Νασράλα.

Ένα τεράστιο τίμημα

Τι θα γίνει τώρα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που το Ισραήλ σπάνια θέτει στον εαυτό του σε τέτοιες στιγμές. Ούτε μαθαίνει από την ιστορία αυτής της πικρής σύγκρουσης.

Αυτή η μακρά ιστορία των πολιτικών δολοφονιών, με σκοπό την τρομοκράτηση και την αποτροπή, δεν περιλαμβάνει ούτε μία περίπτωση όπου ο αποκεφαλισμός να έχει οδηγήσει στον θάνατο ή στην υποχώρηση μιας ένοπλης οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ είναι υποχρεωμένη να αναζωογονηθεί και να αντεπιτεθεί, σημειώνει η Μασάρουα.

Επιδεικνύοντας τη δύναμή του και επιδεικνύοντας το σπαθί του, το Ισραήλ δημιούργησε μια γενιά νέων στον αραβικό κόσμο που μια μέρα θα ζητήσουν εκδίκηση.

Κάθε στρατιωτική δύναμη έχει όρια. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει το Ισραήλ ασφάλεια για τον λαό του είναι να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει την κατοχή, γράφει η Μασάρουα. Διαφορετικά, το μόνο που θα έχει κάνει είναι να ανοίξει την πόρτα για πόλεμο για τις επόμενες γενιές.

Η κύρια πηγή της σύγκρουσης

Το Ισραήλ μπορεί να μετατρέψει τμήματα του Λιβάνου σε Γάζα. Μπορεί να ανακαταλάβει τον νότιο Λίβανο και τη βόρεια Γάζα. Μπορεί να καταστρέψει σπίτια και αμέτρητες ζωές. Μπορεί να κάνει πόλεμο με ολόκληρη την περιοχή. Αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει την κύρια πηγή της σύγκρουσης που είναι η παλαιστινιακή εθνική υπόθεση.

Η Παλαιστίνη είναι το ζήτημα από το οποίο το Ισραήλ, όσους πολέμους και αν διεξάγει, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει. Και οι μελλοντικές γενιές των Ισραηλινών θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τα δεινά που το κράτος τους προκάλεσε στους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους για τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιεί η δημοσιογράφος του MEE.

Σήμερα οι Ισραηλινοί γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους στο Λίβανο. Αλλά η νίκη έχει ένα τεράστιο τίμημα.

Το «επίτευγμα» του Ισραήλ ήταν να σκοτώσει περίπου 1.000 Λιβανέζους μέσα σε μια εβδομάδα, 50 από τους οποίους είναι παιδιά. Κανονικοποίησε τον θάνατο και εξαφάνισε τα τελευταία ίχνη ανθρωπιάς.

Οι εικόνες της καταστροφής στη Γάζα και τον Λίβανο θα μείνουν στη συλλογική συνείδηση: Το Ισραήλ μπορεί να κρατάει ζωντανή την εθνική του αποστολή μόνο αφαιρώντας όλο και περισσότερες ζωές από εκείνους που υπόκεινται στην κυριαρχία του, καταλήγει η Λούμπνα Μασάρουα.





in.gr