Αρχική Κόσμος Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, το μεταναστευτικό και οι κρυφές «πληγές»

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, το μεταναστευτικό και οι κρυφές «πληγές»


«Από την πρώτη ημέρα θα θέσω σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα απέλασης στην αμερικανική ιστορία», διακηρύττει ο πρώην και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ανάγοντας το μεταναστευτικό σε κορωνίδα της προεκλογικής του εκστρατείας και σε εφαλτήριο για δηλητηριώδεις επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών, υπόσχεται μαζικές απελάσεις εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Με ακραία ρατσιστική ρητορική, τους στοχοποιεί συλλήβδην ως «αιμοδιψείς εγκληματίες», επενδύοντας στο κλίμα πόλωσης και οικονομικής ανασφάλειας στις ΗΠΑ.

Δίκην νομιμοποίησης της πολιτικής του, ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλείται παραδείγματα από το παρελθόν, με τις μαζικές απελάσεις Μεξικανών κατά τη Μεγάλη Ύφεση και, κυρίως, κατά τη δεκαετία του 1950 επί προεδρίας του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Υπολογίζεται ότι έως και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στοιβάχτηκαν τότε σε λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα με προορισμό το Μεξικό, στη μεγαλύτερη έως τώρα μαζική απέλαση στην αμερικανική ιστορία.

Στη λεγόμενη «Επιχείρηση Wetback» χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικού τύπου τακτικές, τις οποίες ο Τραμπ σήμερα… καλοβλέπει.

Οραματιζόμενος μια δεύτερη προεδρική θητεία, μιλά για χρήση της Εθνοφρουράς και πιθανόν και του στρατού στις μαζικές απελάσεις, σε κλίμακα που δεν έχουν ξαναδεί οι ΗΠΑ.

Προτρέχοντας, «βάφτισε» τη διαδικασία «Επιχείρηση Ορόρα» από βήματος πρόσφατης προεκλογικής συγκέντρωσης στην Ορόρα του Κολοράντο -μια κοινότητα που ο ίδιος έχει δαιμονοποιήσει ως άνδρο εγκληματιών μεταναστών.

Θα στοχεύει «κάθε παράνομο εγκληματικό δίκτυο μεταναστών που λειτουργεί σε αμερικανικό έδαφος», τόνισε ο Τραμπ.

Και θα βασίζεται, είπε, σε έναν νόμο του 1798 «Περί αλλοδαπών εχθρών», που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να θέτει υπό κράτηση ή να απελαύνει μέλη ενός εχθρικού κράτους, εν καιρώ πολέμου.

Αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, παραμένει σε ισχύ.

Προλειαίνοντας το έδαφος, ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη εισβολή» στα νότια σύνορα και για «εχθρό εκ των έσω».

«Τραμπ, σώσε την Αμερική! 2024», αναγράφεται σε προεκλογική αφίσα του Ρεπουμπλικανού πρώην και επίδοξου επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δρόμο στην εκλογικά κρίσιμη Πενσυλβάνια (REUTERS/Carlos Barria)

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις, τεράστια κόστη

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά ζουν σήμερα στις ΗΠΑ. Αποτελούν περίπου το 3% του πληθυσμού.

Σχεδόν το 80% εξ αυτών είναι στη χώρα εδώ και μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου, οι φόβοι εντείνονται ότι ο νόμος του 1798 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς ίχνος διακρίσεων, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και τα παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Μόνο η απέλαση εν τω μεταξύ ενός εκατομμυρίου ανθρώπων ετησίως εκτιμάται ότι θα κόστιζε στο αμερικανικό δημόσιο 88 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Πέρα από το άμεσο οικονομικό κόστος της μαζικής απέλασης, αναφέρει σε σχετική μελέτη η οργάνωση Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος στην οικονομία των ΗΠΑ.

Λόγω της απώλειας εργαζομένων σε παραγωγικούς τομείς -και δη σε όσους οι μετανάστες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του εργατικού δυναμικού, όπως στη γεωργία και στις κατασκευές- υπολογίζει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 4,2% έως 6,8%.

Ενδεικτικά, δε, υπογραμμίζει ότι μόνο το 2022 τα νοικοκυριά με μέλη μετανάστες χωρίς χαρτιά πλήρωσαν 46,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους και 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτειακούς και τοπικούς φόρους.

Συνεισέφεραν επίσης 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην κοινωνική ασφάλιση και 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα Medicare (για την ασφάλιση υγείας ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω).

Ειδικοί προειδοποιούν ότι το σχέδιο Τραμπ για μαζικές απελάσεις όχι μόνο θα διαλύσει κοινότητες και οικογένειες, αλλά θα καταστρέψει το γεωργικό εργατικό δυναμικό της χώρας -μόλις ένα μέρος του οποίου έχει βίζα για εποχική εργασία- και εν γένει στην παραγωγή τροφίμων.

Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζουν σε έρευνα του ιστότοπου Grist, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων των ΗΠΑ, που πλήττεται ήδη από την κλιματική αλλαγή.

Σκιαγραφώντας δε μια σπειροειδή κρίση, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του κόστους των τροφίμων, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους viral ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, στο ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις, ότι Αϊτινοί μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο (REUTERS/Carlos Barria)

Τοξική πόλωση

«Η Αμερική είναι για τους Αμερικανούς και μόνο για αυτούς», υποστήριξε από βήματος προεκλογικής συγκέντρωσης του Ντόναλντ Τραμπ ο Στίβεν Μπίλερ, πρώην λογογράφος και ανώτερος σύμβουλός του.

Ακροδεξιών απόψεων, θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της σκληροπυρηνικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Το λαϊκιστικό επιχείρημα του επιτελείου Τραμπ είναι ότι με τις μαζικές απελάσεις θα ενισχυθούν οι μισθοί των Αμερικανών εργαζομένων.

Όμως η εμπειρία του παρελθόντος -ακόμη και πιο πρόσφατα, κατά τις προεδρίες των Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα- δείχνει ότι ανάλογες πολιτικές δεν είχαν αυτό το αποτέλεσμα.

Αντίθετα, ακόμη και με τα δεδομένα των τελευταίων ετών καταγράφεται έλλειψη εργατικού δυναμικού σε βασικούς κλάδους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής.

Τόσο, ώστε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ να μιλά για «κρίση».

Ελλείψει διακομματικής συνεργασίας, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική έχουν «ναυαγήσει».

Τώρα, δε, ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τα προγράμματα νόμιμης μετανάστευσης, που δημιουργήθηκαν επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των περίπου 15.000 Αϊτινών μεταναστών στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο.

Εγκαταστάθηκαν νόμιμα εκεί, στη βίαια αποβιομηχανοποιημένη «Ζώνη της Σκουριάς», βάσει ενός ομοσπονδιακού προγράμματος διαμονής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026.

Από το τελευταίο προεδρικό ντιμπέιτ του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, δαιμονοποιούνται συστηματικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του, με ψευδείς ισχυρισμούς ότι «τρώνε τις γάτες και τους σκύλους» των Αμερικανών κατοίκων.

Σε αυτό το φόντο, αλλά και εν μέσω σύγχυσης ως προς τη μεταναστευτική πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, καταγράφεται μια σταθερή πλέον μετατόπιση της κοινής γνώμης προς πιο σκληρές θέσεις για το θέμα.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση των Scripps News/Ipsos, η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ των μαζικών απελάσεων μεταναστών χωρίς χαρτιά, δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τη διαχείρηση του μεταναστευτικού από τον Ντόναλντ Τραμπ και χαρακτηρίζει «θολή» την πολιτική της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.



in.gr