Κείμενο: Όλγα Γιάννη
Το τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου 2024 έλαβε χώρα το 16ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Χειρουργικών Λοιμώξεων και το Νοσηλευτικό Forum, σ΄ ένα επιβλητικό με την άγρια και συνάμα ήρεμη ομορφιά του περιβάλλον, στις αίθουσες του Ξενοδοχείου Montana, στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, Ο χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου κατάλληλα επιλεγμένος από τους διοργανωτές σου πρόσφερε ηρεμία και καθαρότητα λογισμού και συνάμα σε υποχρέωνε να παραμείνεις στους χώρους των συνεδριάσεων και συζητήσεων, αποκομίζοντας έτσι το μέγιστο δυνατό των γνώσεων.
Θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά, με μεγάλη ενεργό συμμετοχή των συνέδρων, μέσω σχολιασμών και ερωτήσεων, ήταν:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
– Οι Ενδοκοιλιακές Χειρουργικές Λοιμώξεις, – Οι Λοιμώξεις Δέρματος και Μαλακών Μορίων
– Η πρόληψη των Λοιμώξεων του Χειρουργικού Πεδίου
– Η Λοίμωξη – Σήψη σε ειδικές ομάδες ασθενών
– Η σημασία της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας στην διαχείριση αυτών των ασθενών,
– Η σημασία της Νοσηλευτικής Διαχείρισης ασθενών με χειρουργικές λοιμώξεις, τόσο στα Τμήματα, όσο και στην ΜΕΘ και
– Η Χρήση ων Αντιβιοτικών σε ασθενείς με Χειρουργικές Λοιμώξεις στις Κλινικές και στις ΜΕΘ.
Τι απεκόμισα ως συμπεράσματα
Χειρουργικές Λοιμώξεις είναι αυτές που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση ή είναι αποτέλεσμα χειρουργικής παρέμβασης. Παρά την αύξηση των γνώσεων, της εξέλιξης του τεχνολογικού εξοπλισμού πολλά σημεία τους ακόμη δεν είναι απολύτως γνωστά και η αύξηση του ορίου ηλικίας, η συνύπαρξη πολλών συστηματικών νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή και η αύξηση του μεγέθους και της βαρύτητος των χειρουργείων που διενεργούνται, παγκοσμίως κρατά ακόμη υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας. Σημείο κλειδί καλύτερων αποτελεσμάτων είναι η έγκαιρη διάγνωση, η ταχεία έναρξη των θεραπευτικών παρεμβάσεων, η ευλαβική τήρηση όλων των κανόνων και οδηγιών διαχείρισης αυτών των καταστάσεων, με συμπαραστάτη όπου χρειάζεται την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι Ενδοκοιλιακές Χειρουργικές Λοιμώξεις, ένα μεγάλο τμήμα των χειρουργικών λοιμώξεων, αποτελούν το μέγιστο της επείγουσας καθημερινότητας των Χειρουργών, τόσο για τον αριθμό των ασθενών που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όσο και για τα προβλήματα και τα διλήμματα που προκύπτουν από την διαχείρισή τους και τα οποία πρέπει να λύσει όσο το δυνατόν συντομότερα, καθότι και αυτές συνοδεύονται από υψηλή νοσηρότητα, σοβαρή θνητότητα και πολύ υψηλό οικονομικό κόστος. Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν οι πρόσφατες οδηγίες διαχείρισης αυτών των ασθενών και μέσα από δύο πανελλήνια πρωτόκολλα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, εκ των οποίων το ένα αφορούσε την Ελληνική πραγματικότητα στην διαχείριση των επιπλεγμένων ενδοκοιλιακών λοιμώξεων και το δεύτερο την Πρόληψη λοιμώξεων του χειρουργικού πεδίου έγινε αντιληπτό ότι η εμπειρία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι γνώσεις των Ελλήνων Επαγγελματιών Υγείας, κρατούν τα ποσοστά επιτυχούς διαχείρισης αυτών των ασθενών και των επιπλοκών σε επίπεδα ανάλογα των προηγμένων χωρών, παρά τις αντίξοες και τρομερά δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα Ελληνικά νοσοκομεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συχνά ασθενείς με ενδοκοιλιακή χειρουργική λοίμωξη, ιδίως όταν αυτή συνοδεύεται από σηπτική κατάσταση ή σηπτική καταπληξία. ή είναι μετεγχειρητική επιπλοκή ενδοκοιλιακής επέμβασης, πρέπει να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό πρωτίστως απαιτεί την στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ χειρουργών και εντατικολόγων, η οποία ανάγκη αγαστής συνεργασίας φάνηκε μέσα από τις εργασίες του σεμιναρίου.
.Οι λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές του σεμιναρίου φαίνεται ότι είναι πολύ συχνές, που ευτυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί και να μη χρειασθούν νοσηλεία. Όμως υπάρχει μία κατηγορία τους, οι νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών μορίων και πολύ περισσότερο οι αεριογόνες νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών μορίων, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, απαιτούν έγκαιρη και συνδυασμένη θεραπεία και συνοδεύονται από υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή ή χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, Το συνοδό οικονομικό κόστος τεράστιο.
Από τις παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και από τις συζητήσεις και τα σχόλια που ακολούθησαν έγινε αντιληπτό το λίαν καυτό θέμα της χρήσης των αντιβιοτικών στην περιεγχειρητική περίοδο και πολύ περισσότερο μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι εντατικολόγοι που συμμετείχαν στο σεμινάριο μέσα από δύο στρογγυλά τραπέζια και διαλέξεις προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν από την μη ορθή χρήση των αντιβιοτικών, η οποία έχει δημιουργήσει πρόβλημα πολυανθεκτικότητας των μικροβίων με ανυπολόγιστες συνέπειες νοσηρότητας και θνητότητας και οικονομικού κόστους. Παρουσιάστηκαν στοιχεία από την κυκλοφορία νέων προωθημένων αντιβιοτικών και τονίστηκε η μεγάλη σημασία της ορθής χρήσης τους προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία εμφάνιση μικροβιακής αντοχής, αλλά και να συγκρατηθεί το οικονομικό κόστος καθ’ ότι αυτά τα αντιβιοτικά είναι πολύ ακριβότερα.
Παράλληλα τα ίδια θέματα συζητήθηκαν με ιδιαίτερη ζωντάνια και μεγάλη συμμετοχή και στο Νοσηλευτικό Forum αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο γνώσεων, ευθύνης και υπευθυνότητας που έχει το Νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Ελλάδος.
Διοργανωτές της επιστημονικής εκδήλωσης η Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων.
Υπεύθυνοι της διοργάνωσης: ο Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Απόστολος Καμπαρούδης, ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μπαλλάς.
Και η Διευθύντρια της ΜΕΘ Ιπποκρατείου, Εντατικολόγος Ελένη Μουλούδη.
Υπεύθυνη διοργάνωσης του Νοσηλευτικού Forum, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» Ελένη Παντελίδου.
Στην τελετή έναρξης του Σεμιναρίου απηύθυναν χαιρετισμό:
– Ο Διοικητής του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» Νικόλαος Αντωνάκης,
– Ο Εισερχόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλής,
– Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, – Ο Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Χειρουργός, Διευθυντής Ε.Σ.Υ Χρήστος Παπαβασιλείου, και
– Οι Υπεύθυνοι διοργάνωσης του Σεμιναρίου, Α. Καμπαρούδης, Ε. Μουλούδη, Κ. Μπαλλάς και Ε. Παντελίδου.
Από όλους επισημάνθηκε η χρησιμότητα του σεμιναρίου, η παροχή γνώσεων και εμπειρίας υψηλού επιπέδου μέσα από αυτό και η δημιουργία μιας παράδοσης που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη το 2002, που μέχρι σήμερα απέδωσε πολύτιμους καρπούς μέσα από τις εκδόσεις σχετικών περιοδικών και η οποία πρέπει να συνεχιστεί.
Στο δείπνο που ακολούθησε, ευγενική χορηγία της Εταιρίας Vianex, του Δ. Γιαννακόπουλου, με Εκπρόσωπο τον κ. Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου, δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και συζητήσεων, μέσα σ’ ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον.
Ταυτόχρονα οι σύνεδροι στην διάρκεια του τριημέρου είχαν την ευκαιρία ολιγόωρων αποδράσεων απόλαυσης της ομορφιάς της φύσης (επίσκεψη στο μικρό και μεγάλο χωριό, λίμνη κρεμαστών) και ψυχικής ανάτασης (Ιερά Μονή Προυσού, το Μοναστήρι του Γ. Καραϊσκάκη)
Εν κατακλείδι:
Το ήρεμο και άνετο περιβάλλον του Ξενοδοχείου Μontana,,
Η βοήθεια των εταιρειών Vianex, Elpen, Pfizer, Ethicon, Mavrogenis, MSD, IAMEX, Menarini Hellas και
Η άρτια οργάνωση του σεμιναρίου από το Congress World – Τουριστικές – Συνεδριακές Επιχειρήσεις, συνετέλεσαν στην επιτυχία του 16ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων και του Νοσηλευτικού Forum.