Αρχική Οικονομία Τουρισμός: «Πίσω από τη λάμψη της εστίασης» – Αποκαλυπτική έρευνα για τα...

Τουρισμός: «Πίσω από τη λάμψη της εστίασης» – Αποκαλυπτική έρευνα για τα προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου

66
0


Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου για τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου στην Κρήτη.

Εργαζόμενοι στον τουρισμό ή στην εστίαση βγάζουν τους μήνες της τουριστικής περιόδου σχεδόν χωρίς ρεπό

Ανύπαρκτα ή ελάχιστα ρεπό, ανασφάλιστη εργασία, ρατσισμός, έλλειψη επιβράβευσης, απουσία κατάρτισης, αλλά και υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση.

Η έρευνα, που έγινε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αφορά ολόκληρο το νησί και το δείγμα ήταν 1.893 εργαζόμενοι στον κλάδο.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσίασε και η ΕΡΤ, ως μείζον αναδεικνύεται το πρόβλημα της υπερεργασίας.

Ένα μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων (34,80%) απάντησε ότι στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, λαμβάνει μόλις ένα με δύο ρεπό το μήνα, ενώ και ένα 8,80% δήλωσε υπερβολική επιβάρυνση, δηλαδή λιγότερα ή και καθόλου ρεπό.

Ο φόρτος εργασίας των εργαζόμενων σε τουρισμό και εστίαση στην Κρήτη.

Η ανασφάλιστη εργασία «καλπάζει». Το 8,70% δηλώνει ότι αμείβεται λιγότερο από αυτό που του αναλογεί στις ώρες εργασίας του, ενώ το 65,2% δηλώνει ότι παρότι αποδίδει περισσότερο, αυτό δεν εκτιμάται και δεν υπάρχει προοπτική επιβράβευσης.

Τα εξοντωτικά ωράρια απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι υπάρχει έλλειψη σεμιναρίων επιμόρφωσης και κατάρτισης αν και το δυναμικό των εργαζομένων είναι υψηλού επιπέδου, με την πλειοψηφία να μιλά μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

Για τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση στην Κρήτη.

Φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσισμού

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσισμού όχι μόνο δεν λείπουν, αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Το 67,60% έχει γίνει μάρτυρας φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 61,40% έχει βρεθεί μπροστά περιστατικά ρατσισμού (διάκριση φύλου ή μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών).

Για τα εργατικά ατυχήματα

Το 44% έχει γίνει μάρτυρας εργατικού ατυχήματος στον χώρο εργασίας, γεγονός που τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερη τήρηση των κανόνων ασφάλειας και καλύτερη εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι: «αυτές οι συνθήκες απομακρύνουν εργαζόμενους από τον κλάδο» και αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από το κράτος «σε πέντε χρόνια ο κρισιμότερος τουριστικός πυλώνας θα τελεί σε αδυναμία εύρεσης εργαζομένων».



in.gr