Υπάρχουν πολλά μέτωπα στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά μια άμεση σημαντική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών στο Βούλενταρ (στη φωτογραφία του Reuters/Gleb Garanich, επάνω, ένα κοράκι μ’ ένα καρύδι στο ράμφος του σε κολώνα φωτισμού στο Κίεβο).
Πρόκειται για μια πόλη που ανήκει στη Βολνοβάχα, μια από τις οκτώ διοικητικές περιφέρειες της ευρύτερης του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και αποτελεί σημαντικό κόμβο επιμελητείας και εφοδιασμού του ουκρανικού στρατού.
Υπάρχουν αναφορές ότι η CIA και το Πεντάγωνο φοβούνται μια ρωσική απάντηση
Οι ρωσικές δυνάμεις ουσιαστικά την έχουν τώρα περικυκλώσει, παγιδεύοντας στο εσωτερικό της την ουκρανική 72η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία. Οι Ρώσοι έριξαν φυλλάδια ανακοινώνοντας στους Ουκρανούς ότι πρέπει να παραδοθούν ή ν’ αποδεχθούν την εξόντωσή τους.
Τα φυλλάδια τους υποδεικνύουν τρόπους επικοινωνίας με τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου να κανονίσουν την παράδοσή τους, με την υπόσχεση να τους παρασχεθεί ιατρική και άλλη απαραίτητη βοήθεια. Ενας «μεγάλος αριθμός» Ουκρανών έχει ήδη παραδοθεί.
Η 72η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία λέει ότι δεν έχει λάβει εντολή ν’ αποσυρθεί από την πόλη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πλέον πολύ αργά. Προφανώς ο Ζελένσκι δεν ήθελε να χάσει το Βούλενταρ (και άλλες μάχες) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας.
Σημαντικά ρωσικά κέρδη
Υπάρχουν σημαντικά ρωσικά κέρδη στο πεδίο της μάχης και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των Ποκρόβσκ, Τσάσιβ Γιαρ και Κουπιάνσκ, αν και στην περίπτωση του τελευταίου οι Ουκρανοί λένε ότι σταμάτησαν μια βαριά επίθεση ρωσικών τεθωρακισμένων.
Ο ουκρανικός ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν υπάρχει ακόμη κανένα βίντεο που ν’ αποδεικνύει ότι η ρωσική επίθεση έχει μετριαστεί.
Στο Κουρσκ καταγράφεται μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Αυτό το προεξέχον κομμάτι γης βρίσκεται στο έδαφος της Ρωσίας. Της ουκρανικής επιχείρησης εκεί ηγείται η ισχυρή 82η Ταξιαρχία Εφόδου που είναι εφοδιασμένη με βαρύ εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Υποφέρει από σημαντική φθορά που έχει αυξηθεί από τις συχνές, αλλά αποτυχημένες, προσπάθειες για αντεπιθέσεις κατά των Ρώσων. Τώρα ακούγεται ότι αποσύρεται από το Κουρσκ και αντικαθίσταται από μια ανώνυμη ταξιαρχία εδάφους.
Αυτή η «εναλλαγή» σημαίνει ότι η 82η διατηρείται είτε για να ριχτεί στις μάχες στο Ντονέτσκ είτε, πιο πιθανό, να κρατηθεί πίσω για την προστασία του Κιέβου εάν οι Ρώσοι επιτύχουν μια σημαντική πρόοδο πέρα από τα όρια αυτής της μεγάλης ουκρανικής περιφέρειας. Η 82η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία συγχωνεύθηκε με την 49η Ταξιαρχία Πυροβολικού.
Συμπεράσματα για το Κουρσκ
Δύο συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το Κουρσκ. Το πρώτο είναι ότι οι Ουκρανοί θ’ απωθηθούν σύντομα από την περιοχή και θα έχουν πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για την επιχείρησή τους.
Αυτό το τίμημα γίνεται μεγαλύτερο εξαιτίας της βαριάς απώλειας έμπειρου δυναμικού και πολύ εξοπλισμού. Αφαίρεσε επίσης κρίσιμους πόρους από τις διάφορες μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο Ζελένσκι και ο Σίρσκι, ο σχετικά πιστός αρχηγός του στρατού του, πρόκειται να υποστούν σημαντική κριτική καθώς η επιχείρηση Κουρσκ αναγνωρίζεται ως τακτική και στρατηγική γκάφα και αποτυχία.
Μια ήττα τις επόμενες εβδομάδες, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης του Ζελένσκι ή τουλάχιστον μια άλλη σημαντική ανατροπή στην ηγεσία.
Το ταξίδι του στις ΗΠΑ δεν οδήγησε σε καμία δέσμευση για χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας προκειμένου να εξαπολυθούν πλήγματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια, ούτε σε οποιαδήποτε υπόσχεση αεροπορικής ή επίγειας υποστήριξης για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Τα 8 δισ. του Μπάιντεν
Το πακέτο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν αποτελεί μια κρυφή προσπάθεια να εμφανίσει τον Ζελένσκι ως χρήσιμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαχωρισμένο από οποιαδήποτε χειροπιαστή αλλαγή ως προς τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Μπορεί να διαβαστεί ως προσπάθεια ενίσχυσής του (κάτι για το οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί σύντομα να μετανιώσει) ή ως προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του αμερικανού προέδρου.
Υπάρχουν αναφορές ότι η CIA και το Πεντάγωνο είπαν στον Λευκό Οίκο πως φοβούνται μια ρωσική απάντηση εάν εγκριθεί η χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας για ουκρανικές επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία.
Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι τα όπλα μεγάλης εμβέλειας που προμηθεύουν οι ΗΠΑ ή οι Ευρωπαίοι (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία) χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από προσωπικό του ΝΑΤΟ και η στόχευση παρέχεται από τα μέσα πληροφοριών της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος
Επίσης, η Ουάσιγκτον πιστεύει τώρα ότι η Ρωσία έχει αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα προκειμένου ν’ απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον της.
Για αρκετό καιρό το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία προκαλούν τους Ρώσους, προσπαθώντας να χτυπήσουν ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς και ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά μέσα (συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που αποτελούν μέρος της ρωσικής άμυνας έναντι πυρηνικής επίθεσης), όπως ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας σε βάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι έχουν πλέον τραβήξει μια κόκκινη γραμμή, την οποία η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριών της Ουάσιγκτον θεωρεί αξιόπιστη.
Υπάρχει κίνδυνος ο Ζελένσκι να προσπαθήσει να εξαπολύσει τέτοιες επιθέσεις ούτως ή άλλως, χρησιμοποιώντας «βαριά» drones με κινητήρα που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας. Αυτό θα τον καθιστούσε έναν αδίστακτο παράγοντα και άκρως επικίνδυνο.
Θέλουν την ήττα του ΝΑΤΟ
Ο Μπάιντεν θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε η φήμη του να παραμείνει ακέραια, ή έτσι πιστεύουν οι υποστηρικτές του. Εάν η Χάρις κερδίσει, θ’ αντιμετωπίσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βέβαιη ήττα στην Ουκρανία.
Οσον αφορά κάποια διπλωματική συμφωνία, αυτή φαίνεται απίθανη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους Ρώσους.
Υποψιάζομαι, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα προσπάθησε να πείσει τους Ρώσους για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν τους πρόσφερε τίποτα αρκετά ελκυστικό ώστε να οδηγήσει σ’ οποιαδήποτε αλλαγή.
Από τη δική μου οπτική γωνία, οι Ρώσοι επιθυμούν μια ήττα του ΝΑΤΟ πολύ περισσότερο από το να ξεφορτωθούν την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση.