Αρχική Ελλάδα Οργή λαού στο Ισραήλ – Παραλύει η χώρα από απεργίες και μεγάλες...

Οργή λαού στο Ισραήλ – Παραλύει η χώρα από απεργίες και μεγάλες διαδηλώσεις

70
0


«Λουκέτο» σε κάθε δραστηριότητα βάζουν σήμερα με απεργίες τα συνδικάτα στο Ισραήλ, απηχώντας τη λαϊκή οργή που γιγαντώνεται από χθες σε όλη τη χώρα με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά των επιλογών Νετανιάχου και της συνέχισης των πολεμικών συγκρούσεων.

Αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ στάθηκε η δολοφονία από τη Χαμάς έξι ομήρων που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες η χώρα συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδήλωσεις, όπου σύμφωνα με τους Times of Israel 300.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και 200.000 διαδήλωσαν σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ κρατούσαν στα χέρια τους για συμβολικούς λόγους έξι φέρετρα με το συνθήμα «τώρα, τώρα, τώρα» προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς να δονεί τους δρόμους.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί απεργία που νεκρώνει κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, είπε ότι «παίρνουμε σακούλες με πτώματα αντί για συμφωνία» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μονοήμερη απεργία από τις 06:00 το πρωί.

Είπε ακόμη ότι είχε υποσχεθεί στις οικογένειες των ομήρων να «κατεβάσει τους διακόπτες» στην οικονομία μέσω μιας απεργίας – «τώρα είναι αυτή η ώρα», τόνισε ο Μπαρ-Νταβίντ.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ κλείνει από τις 08:00, νηπιαγωγεία και σχολεία θα υπολειτουργήσουν, ενώ κλειστά θα είναι και τα πανεπιστήμια. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας.

Αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη τα μέσα μεταφοράς και η λειτουργία των ΟΤΑ κυρίως σε μικρότερες πόλεις (για παράδειγμα, δεν θα μετέχουν εργαζόμενοι στον δήμο στην Ιερουσαλήμ, τη Ντιμόνα ή την Ασντόντ). Υποστηρίζεται ακόμη η απεργία από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ο υπουργός Άμυνας κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση για διατήρηση δυνάμεων στον διάδρομο Φιλαδέλφεια, ώστε να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία. «Αυτοί που δολοφονούν εν ψυχρώ ομήρους δεν θέλουν συμφωνία» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Τζό Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα πληρώσει για τα εγκλήματά της.

Ύστερα από 331 ημέρες αγωνίας, οι οικογένειες έξι ομήρων, μαθαίνουν τη θλιβερή είδηση του θανάτου των αγαπημένων τους. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ανέκτησε τις σορούς τους από σήραγγα στην περιοχή της Ράφα, εκτιμώντας ότι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς μία με δύο ημέρες πριν εντοπιστούν.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε: «Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς. Oι σοροί τους βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Ράφα, σε υπόγεια σήραγγα, σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το σημείο που διασώσαμε τον Φαρχάν Αλκάντι, πριν από λίγες ημέρες.

Δεχόμενος πιέσεις για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο των ομήρων: «Δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα σιωπήσουμε. Θα σας καταδιώξουμε, θα σας βρούμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας. Αυτοί που δολοφονούν ομήρους δεν θέλουν συμφωνία».

Η Χαμάς από την πλευρά της κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τον θάνατο των ομήρων λόγω της άρνησής του να συμφωνήσει σε εκεχειρία. Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι από τους ομήρους, που σκοτώθηκαν, ήταν μεταξύ αυτών που είχε εγκρίνει η οργάνωση για ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Οι πέντε από τους έξι ομήρους, ηλικίας 23 έως 40 ετών, είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα από τη Χαμάς. Ανάμεσα τους ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντεμπεργκ- Πόλιν, ένας από τους πιο προβεβλημένους ομήρους μετά το σοκαριστικό βίντεο με τον τραυματισμό του από χειροβομβίδα σε καταφύγιο και την απαγωγή του μαζί με άλλους τέσσερις ομήρους πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του CNN Έλιοτ Γκοτκάιν: «Ο 23χρονος Ισραηλινοαμερικανός ο οποίος αν θυμάστε τον είχαμε δει την 7η Οκτωβρίου με το αριστερό χέρι του να έχει ακρωτηριαστεί από έκρηξη (χειροβομβίδας) και να τον ανεβάζουν σε φορτηγό και να τον πηγαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον ίδιο ενώ ήταν αιχμάλωτος, πριν από λίγους μήνες.

Τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καταδικάζοντας τόσο ο ίδιος όσο και η Κάμαλα Χάρις τη βαναυσότητα της Χαμάς. Όπως δήλωσε ο κ. Μπάιντεν: «Είναι τόσο τραγικό όσο και καταδικαστέο. Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον θάνατο των ομήρων κατηγορούν οι οικογένειες των απαχθέντων, καθώς συνεχίζονται στο Ισραήλ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση τους. Οργάνωση που τους εκπροσωπεί αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος των ομήρων είναι άμεσο αποτέλεσμα του τορπιλισμού από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου των προτεινόμενων συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός και της απαίτησής του να διατηρήσει ο ισραηλινός στρατός τον έλεγχο στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Όπως αναφέρει διαδηλωτής εκπρόσωπος των συγγενών των ομήρων: «Για να σωθούν ζωές, ο Νετανιάχου πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως. Για να επιστρέψουν οι όμηροι, ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει αμέσως. Μέλη του συνασπισμού σταθείτε στο ύψος σας και πάρετε μέτρα ή θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί της εκτέλεσης των ομήρων».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε ανθρωποκυνητηγό για τη σύλληψη τριών ενόπλων που άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολικού της αστυνομίας, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς.

 Γενική απεργία 
Το Ισραήλ είναι συγκλονισμένο και εξοργισμένο από τη στυγερή δολοφονία των έξι ομήρων, οι οποίοι όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο στρατός το απόγευμα, πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι.

Η πλειονότητα της κοινωνίας αν και είναι συνηθισμένη στις κτηνώδεις πρακτικές των τρομοκρατών, δεν κρύβει το θυμό της για την κυβέρνηση Νετανιάχου και απαιτεί εδώ και τώρα να γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν οι όμηροι πριν συζητηθεί το όποιο άλλο θέμα.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν οι ογκοδέστερες διαδηλώσεις μετά την 7η Οκτωβρίου, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία, με αίτημα την επιστροφή των ομήρων.

Στο πολιτικό δε επίπεδο οι συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συνεχίζονται, με τον τελευταίο να ζητά αναίρεση της απόφασης για το διάδρομο Φιλαδέλφεια και να δέχεται την επίθεση του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών του Μπεζαζέλ Σμότριτς ο οποίος είπε ότι «το Υπουργικό δεν θα επιτρέψει μια συμφωνία παράδοσης που θα εγκαταλείψει την ασφάλεια του Ισραήλ» και ζήτησε τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης που θα μειώσει τιμωρητικά το έδαφος της Γάζας.

Στις ΗΠΑ
Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη με ποιον τρόπο- και αν -η δολοφονία του Αμερικάνου ομήρου θα επηρεάσει την στάση του Λευκού Οίκου. Παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται από το πρωί (κυρίως από το ρεπουμπλικανικό κόμμα) για την διαλλακτική -όπως την χαρακτηρίζουν- στάση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Χαμάς, η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη για να δούμε αλλαγή στρατηγικής καθώς οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Κανείς στην Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε να δει την προοπτική μιας εκεχειρίας να δυναμιτίζεται μετά από τόση δουλειά και τόση διπλωματική προσπάθεια.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ενδεχομένως να δούμε μεγαλύτερη προθυμία από την πλευρά της Χαμάς να συμφωνήσει σε λεπτομέρειες ενός σχεδίου εκεχειρίας ακριβώς διότι η εξέλιξη αυτή με τους νεκρούς ομήρους την φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

 





zougla.gr