Αρχική Οικονομία Καφές: Γιατί έρχονται αυξήσεις – φωτιά από τον Δεκέμβριο

Καφές: Γιατί έρχονται αυξήσεις – φωτιά από τον Δεκέμβριο

70
0


Σε αναμονή βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία καφέ, εν μέσω συνεχών ανατιμήσεων της πρώτης ύλης και της χονδρικής πώλησης του καφέ που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 45%.

Την ίδια στιγμή που η αγορά της καφεστίασης κινείται σε δύο ταχύτητες μετά την επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για την επιτόπια κατανάλωση από την 1η Ιουλίου και την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή στο 13% για υπηρεσίες take away και delivery, η εγχώρια βιομηχανία ανησυχεί για το ακαθόριστο τοπίο που διαμορφώνεται και ενόψει του περίφημου EUDR.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αυξημένες τιμές αγοράς και εισαγωγής», εξηγεί στον ΟΤ ο Τάσος Γιάγκογλου, προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ). «Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής η αγορά του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω του έντονου ανταγωνισμού δεν έχει προβεί σε ανατιμήσεις στο ράφι. Ο καφές διατίθεται στα σούπερ μάρκετ με ΦΠΑ 13%», προσθέτει.

Τι συμβαίνει τελικά στην εστίαση

«Μπορεί ως βιομηχανία να βρισκόμαστε σε φάση αναμονής ακόμη και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, δεν σταματάμε όμως να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες αποτελούν εξάλλου ένα μεγάλο μέρος της δικής μας πελατειακής βάσης», εξηγεί ο κ. Γιάγκογλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε πως από 1/7 παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου

Ο ρόλος του EUDR

«Καμπανάκι» ωστόσο αποτελεί η εξέλιξη του τελευταίου μήνα με την επιβολή κανονισμού της δέουσας επιμέλειας από ΕΕ.

Πρόκειται για τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, που απαιτεί από τις εταιρείες που εμπορεύονται βοοειδή, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, καουτσούκ, σόγια και ξύλο, καθώς και παράγωγα τους, να ελέγχουν εκτενώς την αλυσίδα αξίας για να διασφαλίσουν ότι τα αγαθά δεν προέρχονται από πρόσφατη (μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020) αποδάσωση, υποβάθμιση των δασών ή παραβιάσεις των τοπικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών νόμων.

Ο κανονισμός γνωστός με την ακροστιχίδα EUDR θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, και οι εισαγωγείς καφέ αύξησαν τον ρυθμό των αποστολών πρόσφατα, επιδιώκοντας να αποφύγουν προβλήματα αργότερα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) την Τετάρτη.

«Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής η αγορά του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω του έντονου ανταγωνισμού δεν έχει προβεί σε ανατιμήσεις στο ράφι. Ο καφές διατίθεται στα σούπερ μάρκετ με ΦΠΑ 13%», εξηγεί στον ΟΤ ο Τάσος Γιάγκογλου, προέδρος της ΕΕΚ.

Ειδικότερα, η ημερομηνία εφαρμογής του EUDR είναι από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, εκτός από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες η εφαρμογή είναι από τις 30 Ιουνίου 2025.

«Το πιστοποιητικό αυτό απαιτεί μεγάλο όγκο δεδομένων για την απόδειξη της συμμόρφωσης, ενώ έχει και το ανάλογο κόστος όπως μας ενημερώνουν οι προμηθευτές από το εξωτερικό, το οποίο ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΚ. «Σε συνδυασμό με τον ΕΦΚ, είμαστε αναγκασμένοι να βρεθούμε σε μια στάση αναμονής. Αυτή την περίοδο εντός Ευρωζώνης φροντίζουν και προμηθεύονται ολοένα και περισσότερες και μεγαλύτερες ποσότητες καφέ, ώστε να προλάβουν την βεβαίωση αυτή. Επικρατεί ανησυχία ωστόσο για το τι θα γίνει από Δεκέμβριο, όταν η ζήτηση ενδεχομένως να μειωθεί, καταλήγει ο κ. Γιάγκογλου.

Πηγή: ΟΤ



in.gr