Αρχική Ελλάδα Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

41
0


Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στο Αμάν, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από πολλές ισπανικές εφημερίδες.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να το κάνουμε αυτό το εξάμηνο», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής που ξεκίνησε από την Ιορδανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του δείχνουν επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος που ο Πέδρο Σάντσεθ είχε πρόσφατα παρουσιάσει για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Στις 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο ισπανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει την αναγνώριση αυτή μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οι ομόλογοί του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν «έτοιμοι να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη» και ότι αυτό θα γίνει «όταν θα μπορεί να αποτελέσει θετική συμβολή (στη διευθέτηση της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστινίων) και όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα El País εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες στην Ισπανία διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, «ή τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με την El País, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία ότι θα πρέπει «να παρακολουθούνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη», δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, εννοώντας ότι η απόφαση της Μαδρίτης θα συνδέεται με την εξέλιξη της διεθνούς κατάστασης.

Η El País εκτιμά επίσης ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την Ιορδανία θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τις αραβικές χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Ισραήλ», όπως τις χώρες του Κόλπου, «να το κάνουν».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει επιμόνως ότι η μοναδική λύση στη σύγκρουση προϋποθέτει την αναγνώριση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΜοσχάτο: Τηλεφώνημα – φάρσα για βόμβα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
Επόμενο άρθροΟλυμπιακός: Αμφίβολος εν όψει του Άρη ο Ορτέγκα λόγω ενοχλήσεων