Αρχική Ελλάδα «Τσουνάμι» αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας

«Τσουνάμι» αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας

28
0


Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, 31 Μαρτίου, περί τις 17:00, οι κάλπες για τις τουρκικές δημοτικές εκλογές έκλεισαν. Λίγη ώρα αργότερα, στις 19:15 ώρα Τουρκίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών άσκησε διώξεις κατά των ΜΜΕ που έδωσαν στη δημοσιότητα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ μερικά λεπτά αργότερα πραγματοποιήθηκε άρση της απαγόρευσης μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Από την αρχή, τα πρώτα στοιχεία έδειχναν σαφή υπεροχή της αντιπολίτευσης στα κυριότερα αστικά κέντρα της Τουρκίας. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας απέφευγαν ακόμη να μιλήσουν για δεδομένα (με κάποιες εξαιρέσεις), αλλά ενδείξεις υπήρχαν και μάλιστα, ενδείξεις που έφερναν από νωρίς χαμόγελα στην αντιπολίτευση της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια των δημοσιογράφων – αν και άτυπα – και το γενικό κλίμα που επικρατούσε στην τουρκική τηλεόραση εξαρχής «πρόδιδαν» πολλά, χωρίς στην ουσία να έχει ειπωθεί ακόμα τίποτα επίσημο. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε η στάση του πρακτορείου Anadolu, το οποίο όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη αποτελεσμάτων, αποκρίθηκε πως τα αποτελέσματα μέχρι και εκείνη τη στιγμή «δεν έχουν νόημα» και θα υπήρχε δημοσιοποίηση όταν πια θα… είχαν.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, έδειχναν ότι οι πρώτες ενδείξεις αποτελούσαν ένα αισιόδοξο μήνυμα για νίκη της αντιπολίτευσης, όχι μόνο σε Άγκυρα και Σμύρνη (όπου θεωρούταν αναμενόμενο), αλλά και σε Κωνσταντινούπολη και Μαλάτεια, κάτι που λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Anadolu, στις 19:47.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία ανακοινώθηκαν μετά την άρση της απαγόρευσης μετάδοσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο περί τις 19:30. Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις δείχνουν τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 5,44%, ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταγράφει προβάδισμα 49,68%, έναντι 42,04% που καταγράφει ο Μουράτ Κουρούμ του ΑΚΡ.

Στην Άγκυρα, με καταμετρημένο το 5,04% των ψήφων, ο Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει 54,76%, έναντι 37,92% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του ΑΚΡ Τουργκούτ Αλτιντόκ.

Στη Σμύρνη με 13,38% καταμετρημένο, ο Τσεμίλ Τουντσάι του CHP συγκεντρώνει 47,23%, έναντι 37,85% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν του ΑΚΡ.

Ο πρόεδρος του YSK, κ. Γενέρ, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δικαστές, το προσωπικό και τους υπαλλήλους μας που εργάστηκαν με μεγάλη αφοσίωση κατά τη διάρκεια των εκλογών. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που συμμορφωθήκατε με την απαγόρευση μετάδοσης. Θα καταθέσουμε ποινική μήνυση κατά των καναλιών που παραβιάζουν την απαγόρευση χωρίς να κάνουν δήλωση. Από τώρα, η απαγόρευση μετάδοσης έχει αρθεί».

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εν ενεργεία δήμαρχος και υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), στη Κωνσταντινούπολη, διατηρεί την πρωτιά στις δημοτικές εκλογές, βάσει της μερικής επίσημης καταμέτρησης ψήφων.

Περισσότερα σε λίγο…zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΑΝΕΚΔΟΤΟ
Επόμενο άρθροΕκλογές στην Τουρκία: Προηγείται η αντιπολίτευση στις τρεις μεγάλεις πόλεις – Τα πρώτα αποτελέσματα