Αρχική Κόσμος Εκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με...

Εκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με ψήφο για την Κωνσταντινούπολη

61
0


Μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία. Η ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχόντων στη γειτονική χώρα ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της αυτοδιοίκησης, αφού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία του ενός ανδρός ή θα αναδείξει πως η αντιπολίτευση έχει ακόμη παλμό απέναντι στην παντοδυναμία του Ερντογάν.

Η μεγάλη μάχη είναι πρωτίστως για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Άγκυρας, τις οποίες είχε χάσει το κυβερνών κόμμα το 2019. Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 και τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται τουλάχιστον πριν από τις 8:00 το βράδυ.

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Έχοντας αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του εκλεκτού του Μουράτ Κουρούμ, μετά το πλήγμα που υπέστη στις εκλογές του 2019, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε την κούρασή του προσερχόμενος στο σχολείο στο Σκούταρι στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης. “Πραγματικά, αυτές οι δύο εκλογές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κούρασαν το έθνος μας, και κούρασαν και εμάς. Γιατί είχαμε μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία. Και αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν στην αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας” τόνισε ο Ερντογάν.

Ο νυν δήμαρχος και μοναδικός ουσιαστικά αντίπαλος του προέδρου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εμφανώς συγκινημένος – έχοντας στο πλάι του τη σύζυγο και τους γιούς του, τόνισε πως έως τώρα έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για την Κωνσταντινούπολη. “Ελπίζω ότι τα 16 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα μείνουν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών. Φυσικά, αν διατηρήσουμε την εξουσία, ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε την πόλη μας να ζήσει με τον καλύτερο τρόπο τα επόμενα πέντε χρόνια. Μακάρι να είναι μια καλή μέρα για μας και να ξυπνήσει η Τουρκία αύριο το πρωί σε ένα πολύ όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό για την Κωνσταντινούπολή μας” σημείωσε.

Θα γιορτάσουμε τη δημοκρατία απόψε. Θα λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση για το μέλλον της Κωνσταντινούπολης και το μέλλον των παιδιών μας σήμερα” είπε από πλευράς του ο Μουράτ Κουρούμ.

Εκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με ψήφο για την Κωνσταντινούπολη
(Photo by YASIN AKGUL / AFP)

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα ο εθνικιστής Τουργκούτ Αλτινόκ που κατεβαίνει υποψήφιος του κυβερνητικού ΑΚΠ δεν φαινεται να έχει καμία ελπίδα απέναντι στον άκρως δημοφιλή Μανσούρ Γιαβάς. “Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούμε στον κήπο του δημαρχείου μετά τις 9:00 το βράδυ απόψε. Στέλνω τα σέβη μου σε όλους” δήλωσε ο Γιαβάς.

Στόχος του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος οι υποψήφιοί του να διατηρήσουν την κυριαρχία στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη με τις εκλογές να αποτελούν τεστ και για τον νέο αρχηγός, Οζγκιούρ Οζέλ. Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί που πήγε να ψηφίσει με δεμένο χέρι και μελανιές.

61 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες σε 81 επαρχίες της Τουρκίας, την στιγμή που η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η ανεργία εξακολουθούν να απασχολούν τους απλούς πολίτες.

Με τα πνεύματα να είναι τεταμένα σε πολλές περιοχές δεν έλειψαν τα αιματηρά επεισόδια. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίσθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ. Καυγάδες ξέσπασαν σε Ελασίγ, Σιρνάκ και Μαρντίν. Στα παράδοξα, πολλοί πήγαν να ψηφίσουν με παραδοσιακές φορεσιές, ένας ντύθηκε Βασιλιάς των Αδάνων, άλλος αστροναύτης, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία ψηφοφόρος ήταν μία γιαγιά 117 ετών.

Εκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με ψήφο για την ΚωνσταντινούποληΕκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με ψήφο για την Κωνσταντινούπολη
(Photo by KEMAL ASLAN / AFP)

Ιμάμογλου VS Κουρούμ: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει απόψε από την ψήφο περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια τοπική αναμέτρηση, με πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά, καθώς από την μία πλευρά έχουμε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήδη από την ίδια ημέρα της περσινής εκλογής του είχε θέσει ρητά τον επόμενο στόχο του: «Ξανά την Κωνσταντινούπολη». Διότι αν επικρατήσει, πέρα από την κυριαρχία στο πεδίο των συμβόλων, όχι απλώς νομιμοποιεί ξανά, αλλά πολλαπλασιάζει την ισχύ της εξουσίας του, τονίζει ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews.gr, Πιέρρος Τζανετάκος.

Από την άλλη πλευρά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεν αξιώνει απλώς την επανεκλογή του, διεκδικεί να είναι αυτός ο οποίος θα εμπεδωθεί στο εκλογικό ακροατήριο ως ο πολιτικός που την επόμενη ημέρα θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, με τον Ερντογάν να συνεχίζει να πολιτεύεται με πυξίδα την ταυτότητα, τη θρησκεία, αυτό το ιδιότυπο κράμα ισλαμισμού και εθνικισμού, όπως το γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια και τον Ιμάμογλου, έναν πολιτικό με επικοινωνιακό χάρισμα, να μην κινείται με γνώμονα την πόλωση, να υπόσχεται κοινωνική δικαιοσύνη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και στήριξη των φτωχών στρωμάτων που πλήττονται από την οικονομική πολιτική του ΑΚΡ.

Θα είναι ένα μεγάλο άλμα του κ. Ιμάμογλου, καθώς μια πιθανή νίκη του θα σημαίνει ότι μπόρεσε να κινητοποιήσει διαφορετικά ακροατήρια, πέρα από τον στενό κεμαλικό πυρήνα του CHP.

Αξίζει να σταθεί κανείς στην ψήφο των νέων καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που σήμερα ψήφισαν για πρώτη φορά, στοιχείο που αναδεικνύει και τη δημογραφική έκρηξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και την οποία την αντιλαμβάνεται κανείς αν κυκλοφορήσει στο δρόμο της Πόλης. Ο Ιμάμογλου θέλει να δημιουργήσει μια νέα βάση ψηφοφόρων που στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν.

Εκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με ψήφο για την ΚωνσταντινούποληΕκλογές στην Τουρκία: Κρίνεται η παντοδυναμία του Ερντογάν – Μάχη ψήφο με ψήφο για την Κωνσταντινούπολη
(Photo by OZAN KOSE / AFP)

Το προφίλ των δύο μονομάχων

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερτνογάν το 2019. Είναι κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές. Ο Μουράτ Κουρούμ, είναι νέος μεν σε ηλικία 48 ετών αλλά… παλιός στην ερντογανική προεδρική «αυλή».

Ο 48χρονος πολιτικός μηχανικός Μουράτ Κουρούμ ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να είναι ο «στρατηγός» του Ερντογάν στη μάχη της Κωνσταντινούπολης. Θεωρείται το πουλέν του Τούρκου προέδρου. Ο Μουράτ Κουρούμ ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 στην κυβέρνηση Ερντογάν, πριν από τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Προηγουμένως, επί σειρά ετών υπηρέτησε από διάφορες επιτελικές θέσεις στην κρατική Διεύθυνση Κοινωνικής Στέγης (ΤΟΚΙ), ενώ πιστώθηκε στο ενεργητικό του το πρόγραμμα ανοικοδόμησης των περιοχών της ανατολικής Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου πέρυσι.

Η εμπειρία του αυτή αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα για την αντισεισμική θωράκιση που έχει ανάγκη η Κωνσταντινούπολη, έναντι του μεγάλου σεισμού που προβλέπουν οι επιστήμονες ότι αργά ή γρήγορα θα «χτυπήσει» τη μεγαλούπολη.

Η αντιπολίτευση ωστόσο του χρεώνει την οικιστική αμνηστία του 2018 σε 6 εκατομμύρια αυθαίρετα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους, τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκαν στους περυσινούς μεγάλους σεισμούς με πάνω από 50.000 νεκρούς.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και ο μόνος αξιόπιστος δυνητικός αμφισβητίας του Ερντογάν. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 κατόρθωσε να πάρει έπειτα από 25 χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν.

Μπροστά στις κάλπες της 31ης Μαρτίου, ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είχε μία μόνο επιλογή: Να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με προοπτική να αναδειχθεί σε ηγέτη ευρύτερα της τουρκικής αντιπολίτευσης, που όρθωσε το ανάστημά του δύο φορές στον Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, παραιτήθηκε πέρυσι από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την ήττα του έως τότε προέδρου του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

Γεννημένος στο Ακτσάαμπατ –τους Πλατάνους- της Τραπεζούντας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του, στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Διοίκηση Επιχειρήσεων και απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Διαβάστε ακόμα

Εκλογές στην Τουρκία: Ο στόχος και η «αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν, οι υπόνοιες του Ιμάμογλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροANEKΔΟΤΟ
Επόμενο άρθροΤουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε σε δέντρο στις Βρυξέλλες