Αρχική Οικονομία «Καληνύχτα» Σίλικον Βάλει, «καλημέρα» Άινταχο

«Καληνύχτα» Σίλικον Βάλει, «καλημέρα» Άινταχο

90
0


Το Μπόιζι είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Άινταχο, στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ. Είναι επίσης μια από τις πιο απομονωμένες πόλεις στην αμερικανική επικράτεια.

Εξελίσσεται ωστόσο σε ένα από τους μεγαλύτερους αντίζηλους της Σίλικον Βάλει.

Είναι εκεί στο Άινταχο -γνωστό και ως «πολιτεία των πετραδιών», λόγω της αφθονίας φυσικών πόρων- που οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας δείχνουν να έχουν βρει το νέο τους Ελντοράντο.

Κυρίως δε οι 20αρηδες και 30αρηδες της Gen Z.

Η εκτίναξη του κόστους ζωής, το κύμα απολύσεων στις Big Tech, αλλά και η αναζήτηση διαφορετικών θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο στρέφει όλο και περισσότερους μακριά από την «Κοιλάδα του πυριτίου» προς την αμερικανική ενδοχώρα.

Στο Handshake -μια πλατφόρμα εργασίας και πρακτικής άσκησης, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια φοιτητές και νέους εργαζόμενους- οι αιτήσεις πτυχιούχων Πληροφορικής και Στατιστικής για θέσεις πλήρους απασχόλησης στο Μπόιζι αυξήθηκαν κατά 116% πέρυσι.

Μετά την Κολούμπια στο Μέριλαντ, είναι πλέον η δεύτερη πόλη στη λίστα με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην αναζήτηση εργασίας.

Ειδικά όμως η πρωτεύουσα του Άινταχο βιώνει εδώ και καιρό μια τεχνολογική «έκρηξη».

Στην πόλη των περίπου 236.000 κατοίκων έχει την έδρα της η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Micron Technology, κατασκευάστρια ημιαγωγών.

Του χρόνου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στο Μπόιζι μια νέα μονάδα παραγωγής, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δύο τοπικές εταιρείες εξαγοράστηκαν εν τω μεταξύ από μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου κλάδου, την Equifax και την Intuit.

Συνολικά, σύμφωνα με έκθεση του 2020 για τη «μετανάστευση της τεχνολογίας»,  το Άινταχο ήταν ήδη μια από τις δύο πολιτείες με τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Η άλλη ήταν στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ, το Τενεσί.

Νυχτερινή άποψη του Μπόιζι, πρωτεύουσας του Άινταχο και αντίζηλου της Σίλικον Βάλει (Photo: Unsplash/Alden Skeie)

Αλλαγή πορείας

Ειδικοί παρομοιάζουν την κατάσταση με αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η αύξηση των αιτήσεων εργασίας σε πόλεις των ΗΠΑ, εκτός των κυρίαρχων μέχρι σήμερα κόμβων τεχνολογίας ακολουθεί μια διετία δραστικών περικοπών από τους κολοσσούς του κλάδου.

Μεταξύ 2022 και 2023 χάθηκαν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας και οι προσλήψεις μπήκαν σχεδόν στον «πάγο».

Καθώς όμως η «σκόνη» από τις μαζικές απολύσεις στις Big Tech έχει αρχίσει να κατακάθεται, το τοπίο δείχνει να έχει αλλάξει.

Μετά την πρώτη κρυάδα από τη διάψευση των προσδοκιών για επικερδείς καριέρες στη Σίλικον Βάλεϊ, όλο και περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι στον κλάδο της πληροφορικής αλλάζουν σχέδια και προτιμήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Handshake, απομακρύνονται από τις παραδοσιακά δημοφιλείς θέσεις εργασίας σε εταιρείες διαδικτύου και λογισμικού.

Ενώ το 2021 δέχονταν το 40% των αιτήσεων για θέσεις εργασίας, έπεσαν στο 25% πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Στην Καλιφόρνια, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη -όπου έχουν κεντρικά γραφεία τεχνολογικοί κολοσσοί- η μείωση ήταν ακόμη πιο αισθητή, αγγίζοντας το 30%.

Αντίθετα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εταιρείες ημιαγωγών, κατασκευής υπολογιστών, αλλά και για κρατικές υπηρεσίες, που «διψούν» για νέα ταλέντα στην τεχνολογία.

Ειδικά για τις τελευταίες, οι αιτήσεις διπλασιάστηκαν μεταξύ 2021 και 2023.

Η κατασκευή ημιαγωγών συγκαταλέγεται στους κλάδους, όπου εστιάζει περισσότερο το νέο εργατικό δυναμικό στον τεχνολογικό τομέα στις ΗΠΑ (Photo: Unsplash/Laura Ockel)

Αναζητώντας ισορροπίες

Η περίπτωση του Μπόιζι καταδεικνύει εν τω μεταξύ ότι η προσέλκυση εργαζομένων (και) στον κλάδο της τεχνολογίας είναι πολυπαραγοντική.

Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και ένα πιο σταθερό περιβάλλον εργασίας.

«Επενδύει» στην επιχειρηματική κουλτούρα και έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, είναι μια ζωντανή πόλη κοντά στη φύση, με ανθρώπινους ρυθμούς.

Δίνει τη δυνατότητα καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Και, το κυριότερο, έχει προσιτό κόστος διαβίωσης. Τουλάχιστον για τα δεδομένα των ΗΠΑ.

Η μέση τιμή ενοικίασης ενός μικρού διαμερίσματος είναι 1.300 δολάρια το μήνα.

Στην «πατρίδα» της Σίλικον Βάλεϊ, το Σαν Φρανσίσκο, είναι σχεδόν τριπλάσια.

Αυτή η τάση μεταστροφής, όχι μόνο προς το Μπόιζι, αλλά και προς άλλες πόλεις της αμερικανικής ενδοχώρας, αναμένεται να συνεχιστεί ανοδικά.

Πολλώ μάλλον όταν η στεγαστική κρίση δείχνει να εδραιώνεται στις μεγαλουπόλεις, όπου γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο το κόστος διαβίωσης.

Προφανώς δεν αφορά αποκλειστικά τους νέους επαγγελματίες, ούτε τον κλάδο τεχνολογίας.

Όταν όμως συμβαίνει σε τομείς καινοτομίας σαν και αυτόν, περιπτώσεις όπως η πρωτεύουσα του Άινταχο εκτιμάται ότι δεν θα αργήσουν να γίνουν μεταπανδημικά, από εξαίρεση, ένας νέος κανόνας.

(* Κεντρική photo: Unsplash/Compare Fibre)in.gr

Προηγούμενο άρθροΣυλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας
Επόμενο άρθροΠαρέλαβε ταχυδρομικά δέματα με 24 κιλά κάνναβης και συνελήφθη