Αρχική Κόσμος Ruba Assi: «Έχουμε απόλυτη πίστη στο αναπόφευκτο της νίκης: σήμερα, αύριο ή...

Ruba Assi: «Έχουμε απόλυτη πίστη στο αναπόφευκτο της νίκης: σήμερα, αύριο ή μεθαύριο»

162
0


Η απελευθερωμένη κρατούμενη, ακτιβίστρια και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Birzeit Ρούμπα Άσσι έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τις ΙDF ή *IOF αρκετές φορές για τον φοιτητικό της συνδικαλισμό, ενώ πρόσφατα εξέτισε 21 μήνες φυλακή.

Απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μέχρι που συνελήφθη εκ νέου μετά τις 7 Οκτωβρίου και τέθηκε υπό διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη.

«Υπάρχει ελπίδα στο αναπόφευκτο της νίκης, ελπίδα ελευθερίας, όχι μόνο για τους φυλακισμένους, αλλά για όλο τον παλαιστινιακό λαό και για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη»

Σήμερα, απελευθερώνεται και πάλι από τις σιωνιστικές φυλακές ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Η τριτοετής φοιτήτρια κοινωνιολογίας που από τα έδρανα βρέθηκε σε κελί

Στις 9 Ιουλίου του 2020 η ισραηλινή στυνομία εισέβαλε στο σπίτι της στην Δυτική Όχθη για να την συλλάβει.

Η Ρούμπα ανακρίθηκε για τις δραστηριότητές της με τον Προοδευτικό Δημοκρατικό Φοιτητικό Πόλο, τη φερόμενη συμμετοχή της σε συγκεντρώσεις, εκστρατείες στην παλαιστινιακή κοινότητα και πετροπόλεμο. Ο στρατιωτικός αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την ανάκρισή της απείλησε να την κρατήσει στη φυλακή μέχρι το 2025 σε διοικητική κράτηση.

Νομικό καθεστώς

Η κράτηση της Ρούμπα παρατάθηκε από το Στρατοδικείο του Οφέρ στις 12 Ιουλίου 2020, μέχρι τις 21 Ιουλίου 2020, όταν η στρατιωτική εισαγγελία υπέβαλε κατηγορητήριο κατά της Ρούμπα που περιλάμβανε κατηγορίες σχετικά με τον φοιτητικό και συνδικαλιστικό της ακτιβισμό, καθώς και τη συμμετοχή της σε μια «παράνομη» ένωση βάσει ισραηλινών στρατιωτικών διαταγών (το φοιτητικό κόμμα Προοδευτικός Δημοκρατικός Φοιτητικός Πόλος) και κατηγορίες για ρίψη πέτρας.

Το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε κατά της Ρούμπα αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στη συμμετοχή της σε δραστηριότητες όπως μια έκθεση προμηθειών βιβλίων, την ανάρτηση σημαιών και εικόνων Παλαιστινίων ηρώων, την πώληση βιβλίων σε μειωμένες τιμές, μαζί με τρόφιμα και ποτά εκ μέρους της «παράνομης» ένωσης.

Η Ρούμπα Άσσι έχει ζήσει ήδη 3 χρόνια φυλακή, μονάχα για την συνδικαλιστική, φοιτητική της ιδιότητα,

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύλληψή της και μετά την αναβολή της ακρόασής της στο δικαστήριο πολλές φορές, το Στρατιωτικό Δικαστήριο του Οφέρ  καταδίκασε τη Ρούμπα σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών, επιπλέον 14 μηνών με αναστολή για 5 χρόνια για την κατηγορία της συμμετοχής σε οργάνωση που θεωρείται παράνομη και 5 μηνών με αναστολή για 5 χρόνια για την κατηγορία της συμμετοχής σε συνάντηση της παράνομης ένωσης, 12 μηνών με αναστολή για 5 χρόνια για την κατηγορία της ρίψης πέτρας, μαζί με πρόστιμο 3.000 σέκελ.

Απελευθερώθηκε τον Μάρτιο για να συλληφθεί υπό διοικητική κράτηση έως τις 29 Νοεμβρίου του 2023. Χωρίς δίκη, χωρίς κατηγορία.

Η πιο φλογερή ομιλία απελεύθερου κρατουμένου έρχεται από μια φοιτήτρια

Σήμερα, η Ρούμπα δήλωσε σε μια άκρως επαναστατική ομιλία: «Ανανεώνουμε την πίστη μας στην παλαιστινιακή αντίσταση σε όλα τα μέρη της παρουσίας της. Αυτή η σημερινή ελευθερία θα επεκταθεί στην πλήρη ελευθερία της Παλαιστίνης και του λαού της». Περιγράφει την 24ωρη καταστολή στις φυλακές και τη συνεχή σταθερότητα των κρατουμένων στον σκοπό τους.

«Υπάρχει ελπίδα στο αναπόφευκτο της νίκης, ελπίδα ελευθερίας, όχι μόνο για τους φυλακισμένους, αλλά για όλο τον παλαιστινιακό λαό και για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη».

«Όλες οι θυσίες που πέρασαν από τα σώματα των μαρτύρων δεν θα πάνε χαμένες. Η κατοχή θα πάει χαμένη, και το αξίζει».

«Έχουμε απόλυτη πίστη στο αναπόφευκτο της νίκης: σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Περπατάμε όλοι σε αυτό το μονοπάτι, επειδή έχουμε πίστη στην αντίσταση. Ή ζούμε με αξιοπρέπεια ή πεθαίνουμε.Είναι προτιμότερο να πεθάνουμε παρά να ζήσουμε ταπεινωμένοι».

«Όλος ο παλαιστινιακός λαός περιμένει απλώς το σήμα της αντίστασης».

Η Ρούμπα επαναλαμβάνει αυτό που λένε πολλοί απελευθερωμένοι κρατούμενοι: οι κρατούμενοι εμποδίζονται να λάβουν ειδήσεις ή να δουν την οικογένειά τους ή τους δικηγόρους τους- η διοίκηση της φυλακής τους έλεγε ψέματα πριν αποφυλακιστούν.

Οι κρατούμενοι κοιμούνταν χωρίς στρώματα και ξυλοκοπούνταν καθημερινά. Ωστόσο, η Ρούμπα επαναλαμβάνει ότι η αντιπαράθεση των κρατουμένων με τον δεσμοφύλακα είναι συνεχής.

«Ή εμείς ή αυτοί. Η ζωή μας μαζί τους είναι αδύνατη. Δεν ζητούσαμε απλώς καλύτερες συνθήκες κράτησης. Θέλουμε ελευθερία!»

Η Άσσι Ρούμπι στις περισσότερες φωτογραφίες είναι χαμογελαστή, εκτόις από εκείνη της απελευθέρωσής της.

*IDF: Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, IOF: Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχήςin.gr

Προηγούμενο άρθροΓάζα: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας, ανησυχία για επανέναρξη του πολέμου
Επόμενο άρθροΙσραήλ: Ο Νετανιάχου έλαβε την τελευταία ίσως λίστα ομήρων