Αρχική Κεντρική Ελλάδα TΣΙΑΠΛΕΣ: ΟΧΙ στην ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 19 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ σε ΔΑΣΩΔΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

TΣΙΑΠΛΕΣ: ΟΧΙ στην ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 19 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ σε ΔΑΣΩΔΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

179
0

Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου, σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεση της στην εγκατάσταση 19 γιγάντιων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου, ανάμεσα στο Βένετο και τα Κανάλια, όπως και σε άλλες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, με τις ευλογίες και της μονής Φλαμουρίου που κατέχει την έκταση, παράλληλα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταικών που εγκρίνουν η κυβέρνηση, αλλά και τις ΜΠΕ η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δημοτικές αρχές, για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών απο την εταιρεία Siemens Gamesa Reneable EnergyWidn Farms στο Μαυροβούνι, πάνω απο την Κάρλα, αλλά και σε άλλα βουνά της Θεσσαλίας απο διάφορες εταιρείες, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά των ενερεγιακών επιχειρηματικών ομίλων, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου», επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους.

Ετσι μετέτρεψαν την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους βιοπαλιστές αγρότες όπως βλέπουμε πλέον, την οποία στερούνται όλο και περισσότεροι που αδυνατούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Το επιχείρημα ότι η “πράσινη ενέργεια” μέσω των ΑΠΕ, προωθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα.   Τόσο στην συγκεκριμένη δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου, ανάμεσα σε Βένετο και Κανάλια, όσο και στις βουνοκορφές των Αγράφων, του Ασπροποτάμου του Κισάββου, του Πηλίου και άλλων βουνών της Θεσσαλίας και της χώρας μας, συντελείται και απειλείται τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή απο τους επιχειρηματικούς ομίλους που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, «φυτεύοντας» χιλιάδες τόνους μπετόν, σιδήρου και άλλων υλικών, διανοίγοντας πολλά χιλιόμετρα νέους δρόμους σε κορυφογραμμές και πλαγιές.

Παράλληλα έχουμε καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, χτυπιούνται βάναυσα οι μισθοί και κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στα έργα αυτά και στην ενέργεια γενικότερα.

Αυτή την καταστροφική πολιτική για τα λαικά συμφέροντα, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης», προωθούν και στηρίζουν η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις, η απεργχόμενη περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού και η νεοκλεγείσα του κ. Κουρέτα.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αγωνίζεται ενάντια στην παράδοση της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματιών που την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Αγωνίζεται και διεκδικεί:

Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια,  φυσικό αέριο, πετρέλαιο και βενζίνη.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.

Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με ΣΣΕ, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε φθηνή ενέργεια.

Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης.

Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο.

Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνή ενέργεια σε όλο το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

Προηγούμενο άρθροΛΑΡΙΣΑ: ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ σε ΦΡΙΚΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ – ΜΗΧΑΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ με ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Επόμενο άρθροΑΥΤΟ το ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ; – ΓΙΑΤΙ η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ που ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ την ΑΡΧΗ και ΟΧΙ το ΤΕΛΟΣ του ΠΟΛΕΜΟΥ;