Αρχική Ελλάδα Η εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με «γενοκτονία»

Η εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με «γενοκτονία»

22
0
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 01:23

Η εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμεί με “γενοκτονία”, έκρινε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, στην οποία μετέχουν βουλευτές από 46 χώρες.

“Οι τεκμηριωμένες αποδείξεις αυτής της πρακτικής αντιστοιχούν στον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας”, δηλώνει σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την ψήφιση του κειμένου που “απαιτεί” τον επαναπατρισμό των παιδιών.

Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τους εκτοπισμούς αυτούς. Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στη Χάγη, εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία-Λβόβα Μπέλοβα, της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το Κίεβο εκτιμούσε στις αρχές Απριλίου ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία “απήχθησαν” και οδηγήθηκαν στη Ρωσία από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ότι πολλά από αυτά δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες.

Σύμφωνα με την απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα, υπάρχουν “αποδείξεις” ότι τα παιδιά που εκδιώχθηκαν αντιμετώπισαν μια διαδικασία “ρωσοποίησης” μέσω της επανεκπαίδευσης στη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ρωσίας.

Οι μεταφορές αυτές “σαφώς σχεδιάζονται και οργανώνονται συστηματικά” ως πολιτική του κράτους και έχουν στόχο να “εξαλείψουν κάθε δεσμό και κάθε χαρακτηριστικό της ουκρανικής τους ταυτότητας”, σύμφωνα με το κείμενο.

Στο Twitter, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα χαιρέτισε το ψήφισμα αυτό, εκτιμώντας ότι συνιστά “ένα ακόμη βήμα προς τη δυνατότητα διεξαγωγής δίκης” ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε επίσης ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός να έχουν πρόσβαση στη Ρωσία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα παιδιά που εκδιώχθηκαν και κάλεσε τα κράτη να συλλέξουν αποδείξεις εγκλημάτων — συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας — που μπορεί να διαπράχθηκαν.

Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (1948) αναφέρει την “εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών” μεταξύ των κριτηρίων της.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία εκδιώχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανισμός που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο.Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΊντερ στον τελικό του Coppa Italia
Επόμενο άρθροH ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ KOΛΥΝΔΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ το ΔΡΟΜΟ ΒΕΝΕΤΟ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΑΡΧΕΣ του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ – ΠΗΡΕ στους ΩΜΟΥΣ της ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ τους ΔΗΜΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΦΩΤΟ)