Αρχική Κόσμος O Μπάιντεν ανακοινώνει παράταση του προγράμματος άμεσης απέλασης μεταναστών από Νικαράγουα, Κούβα...

O Μπάιντεν ανακοινώνει παράταση του προγράμματος άμεσης απέλασης μεταναστών από Νικαράγουα, Κούβα και Αϊτή

108
0Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, 16:58

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα την παράταση του προγράμματος για την άμεση απέλαση μεταναστών από τη Νικαράγουα, την Κούβα και την Αϊτή οι οποίοι περνούν παράτυπα τα σύνορα από το Μεξικό.

Η ανακοίνωση αναμένεται ότι θα γίνει σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την ασφάλεια των συνόρων. Παράλληλα ωστόσο ο Δημοκρατικός πρόεδρος ίσως ανακοινώσει και νέες, υψηλότερες ποσοστώσεις μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί από αυτές τις χώρες.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία, πριν από δύο χρόνια. Η επίσκεψη αυτή θα συνδυαστεί με το ταξίδι του στην Πόλη του Μεξικού για συνομιλίες με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά. Το μεταναστευτικό θα είναι στην ατζέντα αυτών των συζητήσεων.

Στη σημερινή ομιλία του ενδέχεται να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν το «Άρθρο 42» –που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020– για την Κούβα, την Αϊτή και τη Νικαράγουα. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων να στέλνουν γρήγορα πίσω στο Μεξικό μετανάστες από το Μεξικό, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αιτούνται άσυλο στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί και Μεξικανοί αξιωματούχοι είπαν πάντως στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να δέχονται έως και 30.000 μετανάστες τον μήνα από την Κούβα, τη Νικαράγουα, την Αϊτή και τη Βενεζουέλα. Η ανακοίνωση αυτή είναι πιθανό να γίνει ακόμη και σήμερα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, 16:58Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΤο 2022 το ΑΕΠ σημειώσε τη μεγαλύτερη πτώση μετά την ανεξαρτησία από τη ΕΣΣΔ
Επόμενο άρθροΗ Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών για να υπάρξει διάλογος