Αρχική Οικονομία Φαρούκ Μερτζάν, «Μοναδική λύση μας η Δημοκρατία»

Φαρούκ Μερτζάν, «Μοναδική λύση μας η Δημοκρατία»

92
0Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023, 12:21

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του Φαρούκ Μερτζάν «Μοναδική λύση μας η Δημοκρατία».

Τη μετάφραση εκπόνησε ο Καθηγητής του ΤΞΓΜΔ (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)  του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Σωτήρης Λίβας, ο οποίος τη συνόδευσε με εκτενή εισαγωγή και σχόλια.

Το βιβλίο περιλαμβάνει σειρά συνετεύξεων και συζητήσεων του Φαρτουκ Μερτζάν με τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν, δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να δουν κάποια σχόλια του Γκιουλέν για σημαντικά θέματα της καθημερινότητας της Τουρκίας, όπως τα εξέφρασε σε συνεντεύξεις που έδωσε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ήταν μάλλον σπάνιο, για να μην πω και τελείως αδύνατο, να βρει κανείς κάποιον κληρικό να μιλάει υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της προσέγγισης με την Ευρώπη, υπέρ των δυτικών αντιλήψεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Φετχουλλάχ Γκιουλέν ήταν ένας από αυτούς τους λίγους.

Οι πρωτοποριακές του ιδέες βοήθησαν στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά κινήματα της σύγχρονης εποχής, την ίδια στιγμή όμως συνάντησαν την εχθρότητα πολλών, ειδικά μέσα από την τουρκική πολιτική ελίτ. Η θέση του στο επίκεντρο των περισσότερων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Τουρκία είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Παρά την τεράστια εκστρατεία δυσφήμησης και συκοφαντίας που έχει δεχθεί από την τωρινή τουρκική κυβέρνηση, ο Γκιουλέν αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως ένας πιστός και βαθιά ευσεβής Μουσουλμάνος κληρικός, του οποίου ο τρόπος ζωής και ο στοχασμός είναι ριζωμένα στις ίδιες τις αρχές της ισλαμικής πίστης, αλλά που την ίδια στιγμή θεωρεί ότι το Ισλάμ δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τις προοδευτικές αξίες του σύγχρονου κόσμου. Σε αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να δουν κάποια, προφητικά, πολλές φορές, στον χαρακτήρα τους, σχόλια του Γκιουλέν για σημαντικά θέματα της καθημερινότητας της Τουρκίας, όπως τα εξέφρασε σε συνεντεύξεις που έδωσε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σελίδες 372,

Τιμή €19,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 458gr

Έκδοση Αθήνα 2023

 

O συγγραφέας

Ο Φαρούκ Μερτζάν έχει εργαστεί σε διάφορα τουρκικά ΜΜΕ. Έχει επίσης δημοσιεύσει αρκετά βιβλία για την τουρκική πολιτική ζωή και τις σχέσεις μεταξύ κράτους και στρατού.

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023, 12:21Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΤι φέρνει το 2023 στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Επόμενο άρθροΤέντα διαμερίσματος άρπαξε φωτιά από τα πυροτεχνήματα