Αρχική Οικονομία Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το...

Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1916

47
0Η Ισπανία γνώρισε το 2022 τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1916, χρονολογία των πρώτων διαθέσιμων δεδομένων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (02/01) η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET).

“Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά στην Ισπανία από, τουλάχιστον, το 1916”, ανακοίνωσε η υπηρεσία μέσω Twitter, υπογραμμίζοντας ότι ήταν “η πρώτη φορά που η μέση ετήσια θερμοκρασία (ξεπερνούσε) τους 15 βαθμούς Κελσίου, με σχεδόν 15,5°C.

“Έως το 2011, οι 14,5 βαθμοί Κελσίου δεν είχαν ξεπεραστεί ποτέ. ‘Εκτοτε, αυτό συνέβη πέντε φορές”, πρόσθεσε η AEMET.

Πίσω από το 2022, οι δύο πιο θερμές χρονιές ήταν το 2017 και το 2020.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία τεκμηρίωσε αναδρομικά τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες μεταξύ 1916 και 1961 από μεμονωμένες μετρήσεις και στατιστικά μοντέλα.

Όπως ένα μέρος της Ευρώπης, η Ισπανία επλήγη το 2022 από κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο σημαδεύτηκε από πυρκαγιές ασύγκριτης έκτασης, μια υπερθνησιμότητα και ένα υψηλό επίπεδο ξηρασίας.

“Για πρώτη φορά, δύο συνεχόμενες εποχές κατά την ίδια χρονιά (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο) ήταν οι πιο θερμές”, είχε υπογραμμίσει η AEMET στις 21 Δεκεμβρίου σε έναν προσωρινό απολογισμό.

Ο θάνατος κάπου 4.744 ανθρώπων στην Ισπανία αποδίδεται στη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την υπερθνησιμότητα Ινστιτούτου δημόσιας υγείας.

Στη χώρα αυτή περισσότερα από 3.000.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στις πυρκαγιές του 2022, ο χειρότερος απολογισμός μετά την έναρξη των μετρήσεων το 2000, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS).

“Λαμβάνοντας υπόψη τις βροχές που καταγράφηκαν έως τις 15 Δεκεμβρίου, αυτή είναι η τρίτη χρονιά με τη μεγαλύτερη ξηρασία”, είχε σημειώσει η AEMET στον προσωρινό απολογισμό της.

Ο εξαιρετικά ζεστός καιρός συνεχίζεται το 2023, καθώς ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκαν σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ισπανίας την Πρωτοχρονιά.

Στο Μπιλμπάο, η θερμοκρασία ήταν 25,1°C, η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιανουάριο.

Περιορισμοί στο νερό

Εξάλλου, η Ισπανία βίωσε μια από τις πιο ξηρές χρονιές το 2022, μόνο το 2005 και το 2017 είχαν λιγότερες βροχοπτώσεις.

Λόγω αυτής της έλλειψης βροχόπτωσης, η Βαρκελώνη όπως και άλλες περιοχές της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για την ξηρασία στα τέλη Νοεμβρίου, με την υιοθέτηση περιορισμών στο νερό για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους ή τους βιομήχανους. Απαγορεύεται επίσης στους κατοίκους να γεμίζουν την πισίνα, να πλένουν το σπίτι ή το αυτοκίνητο.

Τα αποθέματα νερού βρίσκονταν στο 43% της ολικής χωρητικότητάς τους στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 53% κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, στο οποίο υπάγεται η ΑΕΜΕΤ.

Στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον 15.000 θάνατοι συνδέονται άμεσα με τα σοβαρά κύματα καύσωνα που έπληξαν την ήπειρο το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με μια ακόμη ημιτελή εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ευρώπη είναι επίσης η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, καταγράφοντας αύξηση θερμοκρασιών υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο τα τελευταία τριάντα χρόνια, σημείωσε ο ΟΗΕ στις αρχές Νοεμβρίου.

Η αύξηση των κυμάτων καύσωνα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης, με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται ταυτόχρονα σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα.Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροVIRAL το ΤΡΑΓΟΥΔΙ, “ΖΑΜΕ ΚΟΡΩΠΙ” με τα ΓΑΛΛΙΚΑ του ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ που “ΣΑΡΩΝΕΙ” στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Επόμενο άρθροΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!!! ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: “ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΦΤΑΙΝΕ που ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ… για να ΕΧΟΥΝ”