Αρχική Κόσμος Το Κίεβο απέρριψε την εκεχειρία που διέταξε ο Πούτιν

Το Κίεβο απέρριψε την εκεχειρία που διέταξε ο Πούτιν

114
0
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, 18:47

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως «υποκρισία» την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει προσωρινή εκεχειρία. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαίλο Ποντολιάκ.

«Πρώτον. Η Ουκρανία δεν επιτίθεται σε ξένο έδαφος και δεν σκοτώνει αμάχους. Όπως κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ουκρανία καταστρέφει μόνο μέλη του στρατού κατοχής στο έδαφός της…

Δεύτερον. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα – μόνο τότε θα έχει μια «προσωρινή εκεχειρία». Κράτα την υποκρισία για τον εαυτό σου», έγραψε στο Twitter,  ο Μιχαίλο Ποντολιάκ.

Η διαταγή του Κρεμλίνου για 36ωρη εκεχειρία

Νωρίτερα σήμερα, είχε προηγηθεί η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που  διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να εφαρμόσουν εκεχειρία στην Ουκρανία στις 6 και 7 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, μετά και την έκκληση που απηύθυνε ο πατριάρχης Κύριλλος.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», έγραφε ακόμη στη συνέχεια της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου.

Ως γνωστόν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του και  ο πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάλεσε νωρίτερα και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν εκεχειρία για τα Χριστούγεννα, μια πρόταση που απορρίφθηκε από το Κίεβο ως «υποκρισία».

 

Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΕισήγηση για νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια απεργιών
Επόμενο άρθροΘετικό κλίμα, πολλές συναλλαγές και μείωση των αποδόσεων