Αρχική Οικονομία Τα πρώτα μέτρα του Λούλα για τον Αμαζόνιο και την οπλοκατοχή

Τα πρώτα μέτρα του Λούλα για τον Αμαζόνιο και την οπλοκατοχή

40
0Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, υπέγραψε διατάγματα για να περιοριστεί η οπλοκατοχή και να ενισχυθεί η προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Πρόκειται για κινήσεις που ανατρέπουν τις πολιτικές του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αναστέλλεται για δύο μήνες η χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας

Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Λούλα ανέστειλε για δύο μήνες τη χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας και αγοράς πυρομαχικών για κυνηγούς, συλλέκτες και τους ενασχολούμενους με το άθλημα της σκοποβολής.

Οι συγκεκριμένες ομάδες είδαν το οπλοστάσιό τους να τριπλασιάζεται στα τέσσερα χρόνια της θητείας του κ. Μπολσονάρου στην προεδρία: τα καταγεγραμμένα όπλα έφθασαν το ένα εκατομμύριο.

Ακόμη, ο Λούλα περιόρισε τη δυνατότητα αγοράς όπλων και πυρομαχικών για κάποιες επιτρεπόμενες χρήσεις καθώς και την έκδοση νέων αδειών για το άνοιγμα κλαμπ και σχολών σκοποβολής.

Ο Λούλα δημιούργησε ομάδα εργασίας επιφορτισμένη να προτείνει νέα ρύθμιση, παρόμοια με το πρόγραμμα αφοπλισμού των πολιτών που είχε τεθεί σε ισχύ το 2003, στην πρώτη του θητεία.

«Το διάταγμα για τον έλεγχο των όπλων επιδιώκει να κλείσει η ανεύθυνη περίοδος του “όλα επιτρέπονται”, που ήταν ασύμβατη με το Σύνταγμα», τόνισε μέσω Twitter ο Φλάβιου Τζίνου, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας.

Ενισχύεται η προστασία του Αμαζονίου

Ο νέος αρχηγός του κράτους υπέγραψε εξάλλου σειρά διαταγμάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προστασία του Αμαζονίου, καθώς η αποψίλωση του τροπικού δάσους κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία.

Ο Λούλα δημιούργησε «διαρκή διυπουργική επιτροπή για την προστασία και τον έλεγχο της αποψίλωσης του δάσους», ενώ ενεργοποίησε εκ νέου το Ταμείο για τον Αμαζόνιο, που είχε ιδρυθεί το 2008 για τη συγκέντρωση δωρεών προορισμένων για να γίνουν επενδύσεις στο δάσος και στην προστασία του.

Το Ταμείο για τον Αμαζόνιο μπήκε στον πάγο το 2019, εξαιτίας των χαωδών διαφορών απόψεων για τον προορισμό των κεφαλαίων ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό, και την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Τόσο το Όσλο, όσο και το Βερολίνο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το χρηματοδοτήσουν ξανά.

Ακόμη, ο Λούλα ανακάλεσε την ισχύ διατάγματος που επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων σε περιοχές των αυτοχθόνων και περιοχές υπό προστασία για περιβαλλοντικούς λόγους.

Παρατείνεται το οικογενειακό επίδομα

Την Κυριακή, προτού καλά-καλά να τελειώσει η τελετή της ορκωμοσίας του, ο Λούλα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο παρατείνεται το δημοφιλές πρόγραμμα «Bolsa Familia» («Οικογενειακό Επίδομα»), που φθάνει ως και τα 600 reais (110 ευρώ) τον μήνα για τις φτωχότερες οικογένειες.

Επρόκειτο για υπόσχεση που είχε κάνει έπειτα από κοπιώδη διαπραγμάτευση με το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, ώστε το πρόγραμμα πρόνοιας να εξαιρεθεί από το πλαφόν των δαπανών του δημοσίου.

Ο Λούλα εξάλλου υπέγραψε αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 1.212 στα 1.320 reais (περίπου 245 ευρώ).

Οι περίπου 125 εκατ. Βραζιλιάνοι —από το σύνολο του πληθυσμού των 215 εκατ.— που είναι δικαιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια ενώ 30 εκατ. είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο Λούλα σταμάτησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης οκτώ δημόσιων επιχειρήσεων που άρχισε επί Μπολσονάρου, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, της Petrobras, και των βραζιλιάνικων ταχυδρομείων. Δήλωνε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πως δεν θέλει να ιδιωτικοποιηθεί καμιά δημόσια επιχείρηση.

Αποχαρακτηρίζονται εμπιστευτικά έγγραφα

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έδωσε εντολή να επανεξεταστούν, εντός τριάντα ημερών, πολλές αποφάσεις του προκατόχου του για την επιβολή εμπιστευτικότητας σε πληροφορίες και έγγραφα της κυβέρνησης.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε επιβάλει επανειλημμένα με διατάγματα εμπιστευτικότητα για δημόσια έγγραφα απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτά για πενήντα χρόνια, για παράδειγμα για έγγραφα που αφορούσαν τους εμβολιασμούς του ή τις επισκέψεις του στην πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Μπολσονάρου.Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΟ ηθοποιός Τζέρεμι Ρένερ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε «κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση»
Επόμενο άρθροΔεν κατονομάζονται οι δύο ευρωβουλευτές, για τους οποίους ζητείται άρση ασυλίας!