Αρχική Κόσμος Στρατηγική συμφωνία Βουλγαρίας – Τουρκίας για αποθήκευση και διακίνηση φυσικού αερίου

Στρατηγική συμφωνία Βουλγαρίας – Τουρκίας για αποθήκευση και διακίνηση φυσικού αερίου

72
0Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 17:47

Η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τις υποδομές αποθήκευσης και διακίνησης φυσικού αερίου της Τουρκίας, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 μεταξύ των δύο πλευρών.

«Με βάση αυτή τη συμφωνία θα μπορούμε να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από όλους τους διεθνείς παραγωγούς του προϊόντος και να το αποθηκεύουμε στην Τουρκία, πράγμα το οποίο μας εξυπηρετεί σε επίπεδο logistics» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της Βουλγαρίας για θέματα ενέργεια Ρόσεν Χριστόφ.

Κατά τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντολμέζ το συμβόλαιο καλύπτει χρονική περίοδο 13 ετών και θα αφορά την ποσότητα του 1,5 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου τον χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για το 50% των ετήσιων αναγκών της Βουλγαρίας.

Η διμερής αυτή συμφωνία της βουλγαρικής εταιρίας Bulgargas και της αντίστοιχης κρατικής τουρκικής εταιρίας Botas δίνει τη δυνατότητα στη βουλγαρική πλευρά στη χρήση των χώρων αποθήκευση και του δικτύου διακίνησης του φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Μέχρι και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα προμήθευε το σύνολο των ετήσιων αναγκών της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο δηλαδή 3,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Τον Απρίλιο που μας πέρασε η Μόσχα διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου όταν η Βουλγαρία αρνήθηκε να πληρώνει σε ρούβλια τον Ρώσο προμηθευτή.

Σημειώνεται πως η Βουλγαρία εισάγει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν τον χρόνο και τον Ιούνιο που μας πέρασε εγκαινίασε τον καινούργιο αγωγό που ενώνει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην Σόφια να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 17:47Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΑντίδραση Ινφαντίνο για τα αρνητικά σχόλια με αφορμή τη selfie πάνω από τη σορό του Πελέ: «Είμαι απογοητευμένος»
Επόμενο άρθροΟ πρωθυπουργός Σούνακ υπόσχεται μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία