Αρχική Ελλάδα Στο ΕΔΑΔ προσφεύγουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί για τις αναστολές εργασίας διεκδικώντας αποζημιώσεις

Στο ΕΔΑΔ προσφεύγουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί για τις αναστολές εργασίας διεκδικώντας αποζημιώσεις

37
0
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 08:55

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν διεκδικώντας αποζημιώσεις, περισσότεροι από 1.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας και επέστρεψαν την 1η Ιανουαρίου στα νοσοκομεία, έπειτα από την απόφαση του Γ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, από τις 14/4 έως τις 31/12 του 2022.

Οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση για τις αναστολές εργασίας, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην εργασία και την επιβίωση.

«Προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 1.000 υγειονομικοί και περιμένουμε τη δικαίωσή μας και από εκεί. Θα είναι καταπέλτης για τα ελληνικά δεδομένα εφόσον δικαιωθούμε. Έχουμε υπόψιν μας ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ η αναστολή των υποχρεωτικοτήτων έχει σταματήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες», αναφέρει στο ThessToday.gr ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής, Αθανάσιος Καλογερίδης.

Ο ίδιος σημειώνει πως οι υγειονομικοί έστειλαν τα απαραίτητα έγγραφα στις 31 Δεκεμβρίου και πως αν δικαιωθούν, διεκδικούν αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν από 20.000 ως 100.000 ευρώ το άτομο. «Με βάση τον ΠΟΥ η χρήση τέτοιου είδους καταστάσεων ήταν η έσχατη λύση και έπρεπε να ελέγχεται κάθε ένα με ενάμιση μήνα το κατά πόσο πρέπει να συνεχίζεται. Αλλά η κυβέρνηση το πήρε και το έκανε ”καραμέλα”. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει την Ελλάδα για όλα αυτά που έκανε, τα οποια ήταν ακραία. Ζητούμε από εκεί την ανάλογη αποζημίωση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε υποστεί. Το να γυρίσουμε πίσω σαφέστατα ήταν αυτό που θέλαμε για βιοποριστικούς λόγους, αλλά η καταστροφή που έγινε σε ηθικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη».

«Δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή πέρα από το να εμβολιαστούμε ή να πεθάνουμε από την πείνα»

Οι ίδιοι ζητούν παράλληλα να αποζημιωθούν όχι μόνο από τις 14/4 «αλλά ουσιαστικά ακόμη και από την 1/9, καθώς επίσης και εκεί όπως φαίνεται τελικά, η κυβέρνηση δεν είχε δεδομένα για τη μετά Δέλτα εποχή, ώστε να μπορέσει να στηρίξει το αφήγημά της», σύμφωνα με τον κ. Καλογερίδη.

Όπως προσθέτει στο ThessToday.gr: «Δε περιμέναμε με τίποτα να διαρκέσει τόσο πολύ η αναστολή. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους μας. Καταστράφηκαν πολλές καριέρες, με την έννοια ότι ένας επιστήμονας πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται. Είχαμε πολλά προβλήματα σε κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο. Ενώ ζητήσαμε, αν όχι να μας γυρίσουν στις θέσεις μας, τουλάχιστον να έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε μετάταξη κάπου αλλού ή να εργαστούμε κάπου αλλού, μας το απαγόρευσαν. Δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή πέρα από το να εμβολιαστούμε ή να πεθάνουμε από την πείνα. Για αυτό και το ΣτΕ, στη δεύτερή του απόφαση αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικό το να μένουμε εκτός εργασίας. Δεν είμαστε αντιεμβολιαστές. Κάνουμε όλα τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν σε μας και στα παιδιά μας. Όταν βλέπεις όμως ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν υπόσχονται οριζόντια και κάθετη προστασία, αρχίζεις και λες γιατί να υπάρχει υποχρεωτικότητα. Αντιδράσαμε γιατί θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ασφάλεια και περισσότερη έρευνα. Η κυβέρνηση δυστυχώς θεώρησε ότι αυτό ήταν αντιστασιακό και τρομοκρατικό».

ΕΝΙΘ: «Ο εμβολιασμός χρησιμοποιήθηκε σαν μέτρο τρομοκράτησης – Δεν έπρεπε να έχουν φύγει ποτέ από τη δουλειά»

Μύδρους κατά της κυβερνητικής διαχείρισης εξαπολύει και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός χρησιμοποιήθηκε για την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

«Από την αρχή η ΕΝΙΘ και τα σωματεία των εργαζομένων είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους και την καταδίκη αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση γιατί ακριβώς αντιμετώπιζε τον εμβολιασμό, αυτό το δώρο της επιστήμης προς την ανθρωπότητα, σαν μέτρο επιβολής ποινών και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Αυτό είναι απαράδεκτο και δημιουργεί αντίθετα αντανακλαστικά στον εμβολιασμό. Δεν έπρεπε να έχουν φύγει ποτέ από τη δουλειά. Τώρα θα δώσουν μια ανάσα στο ΕΣΥ, όχι ότι θα λυθεί όμως το τεράστιο ζήτημα της υποστελέχωσης που υπάρχει στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος.

Ο κ. Καραχρήστος υπογραμμίζει ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο τα τελευταία τρία χρόνια από τον κορωνοϊό και τις άλλες παθήσεις, ενώ παράλληλα λειτουργούν με σοβαρά κενά. Ειδικότερα, «τα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Ελλάδας φτάνουν τα 30.000. Είναι τεράστιος ο αριθμός και θα πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν. Σε αυτά προστίθενται και οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κάλυψη των τεράστιων κενών γίνεται με επικουρικό προσωπικό, με εργαζόμενους που έχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας και βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας, ενώ συνεισφέρουν στο ΕΣΥ τα μέγιστα».

Πηγή: ThessToday.gr.Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε αυτοκίνητο διπλωματικού σώματος
Επόμενο άρθροΜάχη για τη ζωή του δίνει εξάχρονος από τα Γρεβενά που υπέστη ανακοπή και μεταφέρθηκε στην Πάτρα