Αρχική Οικονομία Πένθος στο Βατικανό για τον Βενέδικτο

Πένθος στο Βατικανό για τον Βενέδικτο

83
0Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023, 15:33

Συλλυπητήρια απ’ όλον τον κόσμο για τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τον πρώτο Γερμανό πάπα μετά από σχεδόν 500 χρόνια, που απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 95 ετών.

Πένθος στο Βατικανό για τον θάνατο του επίτιμου πάπα Βενέδικτου του Δέκατου Έκτου. Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν ένας συντηρητικός πάπας, ο οποίος όμως εγκαινίασε μια βαθιά μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας. Από αύριο το πρωί, η σορός του επίτιμου πάπα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Προσκύνημα που θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη. Την Πέμπτη το πρωί, θα τελεσθεί η κηδεία, χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου. Θα είναι μια επίσημη αλλά λιτή τελετή, με σεβασμό στη βούληση του αποθανόντα. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, αναμένεται να πουν το στερνό αντίο στον Γιόζεφ Ράτσινγκερ πάνω από 60.000 χιλιάδες άνθρωποι.

Παπική θητεία με σκιές

Οι σχολιαστές στην Ιταλία υπογραμμίζουν ότι κατά τη θητεία του υπήρξαν και προβλήματα: ότι θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα το σκάνδαλο παιδοφιλίας στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ότι δεν μπόρεσαν να διαλευκανθούν υποθέσεις πιθανής κακοδιαχείρισης υψηλών χρηματικών ποσών από ισχυρούς κληρικούς.

Παράλληλα όμως στη Ρώμη τονίζεται ότι ήταν ο πρώτος ποντίφικας  που συναντήθηκε με θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων εκ μέρους του κλήρου και ότι η ιστορική απόφασή του τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν απρόσμενη, όσο και θαρραλέα. Η αναφορά, βέβαια, είναι στην παραίτηση του Γερμανού πάπα, την οποία με συνέπεια ως προς το συντηρητικό του προφίλ θέλησε να ανακοινώσει στα λατινικά. «Μην αφήνετε να σας απομακρύνουν από την πίστη σας», υπογραμμίζει ο Βενέδικτος ο Δέκατος Έκτος στην πνευματική του διαθήκη, η οποία περιέχεται σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει άμεσα. «Ζητώ από καρδιάς συγγνώμη από όσους μπορεί να έβλαψα, με οποιοδήποτε τρόπο,  κατά τη διάρκεια της ζωής μου», προσθέτει.  

«Ο Βενέδικτος ήταν ένας άνθρωπος με ευγενικά, ανώτερα αισθήματα, ευχαριστούμε τον Κύριο που μας πρόσφερε το δώρο αυτό», είπε ο Φραγκίσκος. Οι σημαίες στο Βατικανό σήμερα κυματίζουν μεσίστιες, και τα φώτα στη φάτνη και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου έσβησαν σε ένδειξη πένθους.  

Πηγή: DW


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023, 15:34Zougla.gr

Προηγούμενο άρθρο«Μπορώ να πω τις περισσότερες ιστορίες που θέλω μέσα από το “Avatar”»
Επόμενο άρθροΑποχαιρετά το 2022 με αρκετά φουσκωμένη κοιλιά – Φωτογραφίες