Αρχική Οικονομία Ο Ερντογάν πρότεινε στον Ζελένσκι μεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ...

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Ζελένσκι μεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

84
0
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, 20:19

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Μια ανακοίνωση από το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία προσέφερε επίσης διπλωματική υποστήριξη όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Η Τουρκία είχε ενεργήσει στο παρελθόν ως διαμεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για την κατάρτιση μιας συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη μίλησαν για τη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για ανταλλαγή αιχμαλώτων και για τη συμφωνία για τα σιτηρά. Αυτό αναφέρει ο Ζελένσκι στο Twitter, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Θίξαμε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -οι κατακτητές δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί- την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Χάρηκα που άκουσα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην υλοποίηση του δικού μας ειρηνευτικού σχεδίου», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν επίσης νωρίτερα την Πέμπτη, πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση», ανέφερε επίσης η τουρκική προεδρία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, επανέλαβε την Πέμπτη ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. «Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη “συνομιλίες” προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν “το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη” και “να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος”. Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει στις 29 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αρνείται να διεξάγει συνομιλίες με την Ουκρανία στη βάση του «ειρηνευτικού σχεδίου», που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.Zougla.gr

Προηγούμενο άρθρο«Κλείνει» τον Κολομβιανό εξτρέμ Σαντιάγο Μοσκέρα
Επόμενο άρθροΟ πρίγκιπας Χάρι παραδέχτηκε ότι δοκίμασε κοκαΐνη όταν ήταν έφηβος