Αρχική Ελλάδα Οι αντάρτες του ELN διαψεύδουν ότι συμφωνήθηκε εξάμηνη κατάπαυση του πυρός

Οι αντάρτες του ELN διαψεύδουν ότι συμφωνήθηκε εξάμηνη κατάπαυση του πυρός

93
0Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 21:26

Οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Κολομβίας διέψευσαν σήμερα ότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση, δίνοντας έτσι ένα πλήγμα στο σχέδιο της «πλήρους ειρήνης» του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο.

«Η αντιπροσωπεία του ELN δεν συζήτησε με την κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο οποιαδήποτε πρόταση διμερούς κατάπαυσης του πυρός, δεν υπάρχει επομένως συμφωνία στο ζήτημα αυτό», ανέφερε η αντάρτικη οργάνωση σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπογράφεται από την «κεντρική διοίκησή» της.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε «διμερή κατάπαυση του πυρός» για έξι μήνες με τις πέντε κυριότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία, μεταξύ των οποίων είναι και ο ELN.

«Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο ELN δεν θα συμμορφωθεί παρά μόνο σε αυτά που συζητιούνται και συμφωνούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο συμμετέχουμε. Ένα μονομερές κυβερνητικό διάταγμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως συμφωνία», συνεχίζει η ανακοίνωση του ELN που επισήμως είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

Ο προηγούμενος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου και ο επόμενος θα διεξαχθεί στο Μεξικό, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη. «Από τη στιγμή που θα έχουμε ολοκληρώσει όσα προβλέπονται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρόταση της διμερούς κατάπαυσης του πυρός και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή μια συμφωνία», προσθέτουν οι γκεβαριστές αντάρτες, εξηγώντας ότι «ερμηνεύουν» την ανακοίνωση της κυβέρνησης «ως πρόταση που θα εξεταστεί στον επόμενο κύκλο» των διαπραγματεύσεων.

Μέχρι στιγμής, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο πρόεδρος Πέτρο έχουν αντιδράσει σε αυτές τις ανακοινώσεις.

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της Κολομβίας, που ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Αυγούστου, ξανάρχισε τον Νοέμβριο τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN, που είχαν διακοπεί από τον συντηρητικό, πρώην πρόεδρο Ιβάν Ντούκε.

Στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας για «πλήρη ειρήνη» ο Πέτρο επιδιώκει να διαπραγματευτεί επίσης με αντάρτες που αποσχίσθηκαν από τις FARC και οι οποίοι απορρίπτουν ακόμη την ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, η εξάμηνη κατάπαυση του πυρός αφορά τον ELN, τις δύο αποσχισθείσες οργανώσεις των FARC (Segunda Marquetalia και Κεντρικό Γενικό Επιτελείο) και την παραστρατιωτική, ακροδεξιά AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia).


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 21:26Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΤεμαχίζοντας λουλούδια με ένα τραπουλόχαρτο
Επόμενο άρθροΙωνικός – Ολυμπιακός 0-0 (Πρώτο ημίχρονο)