Αρχική Οικονομία Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να υπάρξει «διάλογος» και συνεργασία με τις ΗΠΑ

Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να υπάρξει «διάλογος» και συνεργασία με τις ΗΠΑ

80
0Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023, 08:24

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης και να αποφύγουν λάθη όπως αυτά που έγιναν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Ουάνγκ Γι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του στη θέση του επικεφαλής του γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τον Ουάνγκ διαδέχθηκε στο υπουργείο την Παρασκευή ο Τσιν Γκανγκ, πρώην πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να διατηρήσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μετά την προαγωγή του τον Οκτώβριο στο Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε άρθρο του, στην επίσημη εφημερίδα του κόμματος, ο Ουάνγκ κάλεσε τις μεγάλες χώρες να «δώσουν το παράδειγμα» μπροστά στις πολλαπλές προκλήσεις, επικαλούμενος τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας που ενισχύθηκε στη διάρκεια του 2022.

«Στη διάρκεια του περασμένου έτους αναζητούσαμε ακατάπαυστα τον σωστό τρόπο ώστε οι δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και οι ΗΠΑ, να τα πάνε καλά μεταξύ τους», σημείωσε.

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνεργάζονται με αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία που θα είναι αμοιβαία επωφελής και να θέσουν τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ ξανά στον σωστό δρόμο της υγείας και της σταθερότητας», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

Στη διάρκεια της θητείας του Ουάνγκ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας η ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον οξύνθηκε με αφορμή διάφορα ζητήματα, από το εμπόριο ως την Ταϊβάν.

Ο ίδιος υπογράμμισε στο άρθρο του ότι η Ταϊβάν παραμένει «στο επίκεντρο των ουσιωδών ενδιαφερόντων της Κίνας» και «το θεμέλιο» πάνω στο οποίο χτίζεται η πολιτική σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023, 08:24Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΗ ζωή και το έργο του
Επόμενο άρθροΡωσικά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις πάνω στην αλλαγή του χρόνου