Αρχική Κόσμος Δύο διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Δύο διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

51
0Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 03:39

Δύο Ιρανοί ηλικίας μικρότερης των 20 ετών κινδυνεύουν να εκτελεστούν στη χώρα τους μετά την καταδίκη τους στην εσχάτη των ποινών για την εμπλοκή τους στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω του θανάτου νεαρής Κούρδισσας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο εξωτερικό.

Το Ιράν συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω του θανάτου στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι αρχές, που καταγγέλλουν “ταραχές” οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από ξένες χώρες και ομάδες της αντιπολίτευσης, συνέλαβαν χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 11 που καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ακτιβιστές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Τρεις μεταξύ αυτών, εκ των οποίων ένας Κούρδος ράπερ, θα δικαστούν εκ νέου με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δύο άνδρες ήδη εκτελέστηκαν δι απαγχονισμού, αφότου κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο ή τον τραυματισμό μελών των δυνάμεων ασφαλείας ή παραστρατιωτικών στις διαδηλώσεις.

Ο 18χρονος διαδηλωτής Μεχντί Μοχαμαντιφάρντ καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έβαλε φωτιά σε ένα περίπτερο της τροχαίας στην πόλη Νοουσάχρ, στο δυτικό Ιράν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Iran Human Rights (IHR), ΜΚΟ που έχει την έδρα της στο ‘Οσλο.

Επαναστατικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για “διαφθορά επί της γης” και ότι είναι “εχθρός του Θεού” (“μοχαρέμπ” στα περσικά), σύμφωνα με την απόφασή του. Με τη διπλή αυτή κατηγορία, ο κατηγορούμενος καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της IHR, Μαχμούντ Αμιρί-Μαγαντάμ, ο Μοχαμαντιφάρντ φαίνεται να είναι ο νεότερος καταδικασθείς σε θάνατο σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, το Mizan Online, το πρακτορείο των δικαστικών αρχών, μετέδωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την θανατική καταδίκη ενός άλλου άνδρα που ενεπλάκη στις διαδηλώσεις, του 19χρονου Μοχάμεντ Μπορογανί στις 6 Δεκεμβρίου.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, 03:39Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΑνέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2023
Επόμενο άρθροΜία σύλληψη για ναρκωτικά στην Ιεράπετρα