Αρχική Οικονομία Γρίπη ή Κορωνοϊός; Πώς ξεχωρίζουμε από τι νοσούμε

Γρίπη ή Κορωνοϊός; Πώς ξεχωρίζουμε από τι νοσούμε

34
0
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 19:00

Τόσο η γρίπη, όσο και ο κορωνοϊος αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό, με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που δυσχεραίνει τη διάγνωση με βάση την κλινική εικόνα.

Η διάγνωση των ανωτέρω λοιμώξεων επιβεβαιώνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς προκειμένου να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία και να μην επιχειρούμε να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας μόνοι μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες σχετίζονται με το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας «υποψιάσουν» για την πιθανότητα να έχουμε νοσήσει από τον κορωνοϊό ή τη γρίπη αντίστοιχα.

COVID-19

Ο κορωνοϊός ή COVID-19, μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Όμως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, βαριά ανοσοκαταστολή, είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι:

ΠΥΡΕΤΟΣ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑΣ (συνήθως ξηρός)

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

Τα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως ρινικές εκκρίσεις, κυνάγχη και οπισθορινική καταρροή είναι λιγότερο συχνά από τις άλλες παθήσεις.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.

Γρίπη

Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όπου συνυπάρχει ο ιός του COVID-19. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες με αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση.

Πηγή: govastiletto.grZougla.gr

Προηγούμενο άρθροΤαλαιπωρία για τους επιβάτες του πλοίου Joy Star λόγω βλάβης
Επόμενο άρθροΕπιβεβαιώθηκε η ποινή στον Λεβαντόφσκι, δεν παίζει με Ατλέτικο Μαδρίτης, Χετάφε και Χιρόνα