Αρχική Ελλάδα Αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα προανήγγειλε ο Πλεύρης

Αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα προανήγγειλε ο Πλεύρης

36
0
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 10:18

Αυξήσεις στις τιμές των φτηνών φαρμάκων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, οι αυξήσεις στις τιμές θα αφορούν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα σε πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».

«Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα, ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα, και μόνο σε αυτές τις κατηγορίες βάσει κοστολογίου», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης εξηγώντας ότι οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα μιας γενόσημης αντιβίωσης του Amoxil.

«Υπάρχει γενόσημο του Amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά, είναι ελληνικής εταιρίας, και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς εκεί χρειάζεται να γίνει 20 ή 30 λεπτά που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε.

Επάρκεια με γενόσημα και εισαγωγές

Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Όπως είπε, το θέμα των ελλείψεων έχει να κάνει τόσο με το διαχρονικό πρόβλημα των φαρμάκων που γίνονται παράλληλες εξαγωγές όσο και με την έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως επειδή η παραγωγή γίνεται κυρίως στην Ασία οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο Θ. Πλεύρης συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες». Λύσεις και μέσω ΕΕ «Απευθύνθηκα χθες στην Ευρωπαία Επίτροπο, στην κυρία Κυριακίδου, διότι με τους ομολόγους μου που έχω μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις, δηλαδή λύσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισάγει την πρώτη ύλη για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό. Αυτό που ζητάμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά. Και το δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά είναι μεσοπρόθεσμο, είναι ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα πάλι να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στο Μόναχο, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα».

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».

«Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται.

 

 Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Bad Bunny δεν λυπάται που πέταξε το τηλέφωνο θαυμάστριάς του στο νερό
Επόμενο άρθροΠεριπέτεια για ζευγάρι Σέρβων ορειβατών στον Όλυμπο