Αρχική Κόσμος ΠΕΛΕ: ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ για 48 ΩΡΕΣ τον ΕΜΦΥΛΙΟ της ΝΙΓΗΡΙΑΣ με την...

ΠΕΛΕ: ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ για 48 ΩΡΕΣ τον ΕΜΦΥΛΙΟ της ΝΙΓΗΡΙΑΣ με την ΜΠΙΑΦΡΑ

65
0

Τον Ιανουάριο του 1969 η Σάντος του Πελέ έφτασε στο Λάγος και όσα ακολούθησαν έχουν δόση αλήθειας αλλά και μπόλικο… αλατοπίπερο

Μύθος ή πραγματικότητα; Ο Πελέ είναι πλέον νεκρός αλλά όσο ζούσε θυμόταν συχνά αυτή την ιστορία πολέμου στην Αφρική.

Όταν η Σάντος έφτασε το 1969 στο Λάγος για να παίξει φιλικό αγώνα τα όπλα … σίγησαν.

Ο εμφύλιος ανάμεσα στη Νιγηρία και στη Μπιάφρα που ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί σταμάτησε για 48 ώρες λόγω του Πελέ.

Πολλοί θα γράψουν ότι στην ιστορία υπάρχει κάποια δόση αλήθειας αλλά με τα χρόνια προστέθηκαν πράγματα που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

Η Σάντος στην δεκαετία του 1960 έπαιζε για πολλούς μήνες το χρόνο εκτός Βραζιλίας.

Το 1961 έφτασε και στην Ελλάδα για να δώσει φιλικά παιχνίδια με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Ο Πελέ, ο Πέπε, ο Κουτίνιο και τα άλλα αστέρια της ομάδας πληρώνονταν για να παίζουν σε όλο τον κόσμο.

Το 1959 η Σάντος έπαιξε στην Ευρώπη και έδωσε 15 αγώνες σε 9 χώρες σε μόλις 22 ημέρες. Το 1966 περιόδευσε στις ΗΠΑ, το 1968 στην Αργεντινή ενώ το 1968 το 1969 έφτασε και στην Αφρική!

Μετά το Κονγκό, την Αλγερία, τη Γκάνα και τη Μοζαμβίκη έφτασε και η σειρά της Νιγηρίας.

I learned as a kid, with my father Dondinho, that football is an instrument for good. He taught me that lesson when he saw me dribbling a weaker opponent without any need and asked me to always respect my rivals. I took that for life, always using my talent for love and peace❤️⚽️ pic.twitter.com/qPGw8EQ18L

Στην Νιγηρία είχε ξεσπάσει από το 1967 ένας τρομερός εμφύλιος πόλεμος με την Μπιάφρα η οποία ήθελε να αποσχιστεί και να δημιουργήσει το δικό της κράτος.

Σε περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και έως και 4,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.

Η αποστολή της Σάντος έφτασε στο Λάγος στις 26 Ιανοαυρίου 1969 και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής τα όπλα σίγησαν και ο πόλεμος σταμάτησε λόγω της ομάδας του Πελέ για 48 ώρες.

Η Σάντος έδωσε φιλικό παιχνίδι με τους Super Eangles (εθνική ομάδα Νιγηρίας) το οποίο έληξε 2-2.

Ο Πελέ πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας της Βραζιλίας και αποθεώθηκε από το κοινό. Η Σάντος στο προηγούμενο φιλικό είχε χάσει με 3-2 από το Κονγκό στην Κινσάσα.

Η Νιγηρία πλήρωσε 11.000 λίρες (Νιγηρίας) για να φέρει την Σάντος στο Λάγος.

Pele-war

Ωστόσο, άλλες μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι η παύση των εχθροπραξιών στην πραγματικότητα συνέβη δύο εβδομάδες αργότερα στην πόλη του Μπενίν, στα σύνορα με την Μπιάφρα.

Στις 4/2/1969 η Σάντος επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη για να παίξει φιλικό στη Μπενίν και να κερδίσει με 2-1 την τοπική επίλεκτη ομάδα.

Πολλοί αμφισβητούν ότι έγιναν δύο αγώνες και υπάρχει μπέρδεμα με τις ημερομηνίες.

Η Σάντος στην ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι ο στρατιωτικός κυβερνήτης της περιοχής Σάμουελ Ογκμπεμούντια διέταξε τοπική αργία και άνοιξε τη γέφυρα που συνέδεε το Μπενίν με την Μπιάφρα, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να δουν το φιλικό.

Σύμφωνα με τους συμπαίκτες του Πελέ, Γκιλμάρ και Κουτίνιο, η κατάπαυση του πυρός μόλις διήρκεσε για μόνο για 90′.

«Το να σταματήσουμε έναν πόλεμο ήταν ένα γεγονός για να δείξουμε την υπεροχή μας», θυμάται ο Λίμα στη Gazeta Esportiva.

Ο Πελέ έγραψε στην αυτοβιογραφία του μόνο ότι «οι Νιγηριανοί σίγουρα φρόντισαν οι Biafran να μην εισβάλουν στο Λάγος όσο ήμασταν εκεί».

To αμερικανικό TIME το 2005 έγραψε:

«Αν και διπλωμάτες και απεσταλμένοι προσπαθούσαν μάταια για δύο χρόνια να σταματήσουν τις μάχες στον πιο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Αφρικής έως τότε, η άφιξη του θρύλου του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου στη Νιγηρία το 1969 έφερε μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός».

Ένας Νιγηριανός ερευνητής ονόματι Oloajo Aiyegbayo δήλωσε ότι δεν βρήκε καμία αναφορά για κατάπαυση του πυρός που να καλύπτει την περίοδο παραμονής της Σάντος στη Νιγηρία.

Η ουσία είναι ότι υπάρχουν πολλές αναφορές για το θέμα στη Βραζιλία και στον διεθνή Τύπο και ελάχιστες στην Νιγηρία και στα ΜΜΕ της εποχής.

Προηγούμενο άρθροΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ: «ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ πως θα ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣΕΙ ΜΕΣΑ σε ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ με την ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ»
Επόμενο άρθροΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ το ΤΟΥΡΚΙΚΟ CASUS BELLI και για τα ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ στην ΚΡΗΤΗ