Αρχική Ελλάδα Μοναδική η ευστοχία του Ν. Καρδούλα στην κατανομή βουλευτικών εδρών κόντρα στα...

Μοναδική η ευστοχία του Ν. Καρδούλα στην κατανομή βουλευτικών εδρών κόντρα στα συστημικά ΜΜΕ

84
0Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022, 14:07

Είναι προφανές πως μέσα στη βιασύνη τους και τον πρωτοφανή ανταγωνισμό τους τα ενημερωτικά website και οι ιστοσελίδες των εφημερίδων, αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών, έσπευσαν αργά το πρωί της Παρασκευής να αναπαράξουν ένα επιπόλαιο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σχετικά με τις αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες λόγω της νέας απογραφής.

Η «Ζούγκλα» προτίμησε τον άλλον δρόμο, υιοθετώντας την έρευνα που πραγματοποίησε ο Νίκος Καρδούλας.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως το πόρισμα του Νίκου Καρδούλα ήταν το σωστό και πως τα δημοσιεύματα των άλλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν λανθασμένα.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας:

Σε δημοσίευση μελέτης μου τον περασμένο Οκτώβριο του 2022 με τίτλο «Ποιες εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν ή χάνουν βουλευτικές έδρες, με εκτίμηση του νόμιμου πληθυσμού 2021», είχα εκτιμήσει ότι σύμφωνα με τη νέα απογραφή του 2021 οι εκλογικές περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης θα κερδίζουν μία βουλευτική έδρα, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας θα χάσουν μία βουλευτική έδρα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 και στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες η κατάσταση των βουλευτικών εδρών παραμένει αμετάβλητη.

Σύμφωνα με το νόμιμο πληθυσμό της απογραφής του 2021, που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ στις 30 Δεκεμβρίου 2022, η εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής κερδίζει 2 έδρες, οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Θεσσαλονίκης, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών και Νότιου Τομέα Αθηνών κερδίζουν μία έδρα, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας χάνουν μία έδρα και στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες η κατάσταση των βουλευτικών εδρών παραμένει αμετάβλητη. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η μελέτη μου είχε 53 επιτυχημένες εκτιμήσεις στις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες (ποσοστό ευστοχίας 90%).

Έγραφα επίσης στη μελέτη ότι οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα είναι 9 το 2023, από 7 που ήταν το 2019, αφού στις 7 μονοεδρικές του 2019 (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας), θα προστεθούν οι 2 εκλογικές περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς.

Όντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στις ήδη 7 εκλογικές περιφέρειες που ήταν μονοεδρικές το 2019, προστίθενται σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 οι 2 εκλογικές περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς και οι μονοεδρικές περιφέρειες στις εκλογές του 2023 θα είναι 9, επιβεβαιώνοντας 100% τη μελέτη μου.

1. Υπολογισμός βουλευτικών εδρών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου 2022 το νόμιμο πληθυσμό της απογραφής του 2021, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη στην κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Στον παρακάτω πίνακα 1 απεικονίζονται οι εκλογικές περιφέρειες, ο νόμιμος πληθυσμός 2021, οι βουλευτικές έδρες για τις εθνικές εκλογές του 2023, οι έδρες των εθνικών εκλογών 2019 και η διαφορά των εδρών μεταξύ του 2023 και του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, είναι:

  • Η εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής κερδίζει 2 έδρες και οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Θεσσαλονίκης, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών και Νότιου Τομέα Αθηνών κερδίζουν μία έδρα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019. 
  • Μία βουλευτική έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.
  • Οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα είναι 9 το 2023, από 7 που ήταν το 2019, αφού στις 7 μονοεδρικές του 2019 (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας), προστίθενται οι 2 εκλογικές περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς.

2. Σύγκριση εκτιμήσεων μεταξύ αθηναϊκών ΜΜΕ και μελέτης Νίκου Καρδούλα

Εκτιμήσεις για το ποιες εκλογικές περιφέρειες θα κερδίσουν ή θα χάσουν βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έκαναν και τα εξής αθηναϊκά ΜΜΕ: Τα Νέα, Mega Tv, Παραπολιτικά, Πρώτο Θέμα, Political, Το Ποντίκι, Η Βραδυνή, Στο Καρφί, Real News, Newsit και Καθημερινή.

Στον πίνακα 2 φαίνονται οι εκτιμήσεις των αθηναϊκών ΜΜΕ και της μελέτης μου, για το ποιες εκλογικές περιφέρειες θα έχαναν ή θα κέρδιζαν βουλευτικές έδρες το 2023 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα 2, οι επιτυχημένες εκτιμήσεις και τα αντίστοιχα ποσοστά ευστοχίας απεικονίζονται στον πίνακα 3 και τα συμπεράσματα που απορρέουν είναι:

  • Το ποσοστό ευστοχίας της μελέτης του Νίκου Καρδούλα, ήταν το υψηλότερο μεταξύ των 12 εκτιμήσεων (90%).
  • Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας κατέγραψε η Καθημερινή (88%) και ακολουθούν τα Νέα και η Real News (83% και τα δύο), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας κατέγραψαν η Βραδυνή και το Newsit (και τα δύο 53%).

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.Zougla.gr

Προηγούμενο άρθροΚλείδωσαν το twitter του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το βίντεο «Jamais Koropi»
Επόμενο άρθροΠώς ετοιμάζεται ο πλανήτης να υποδεχθεί τη νέα χρονιά