Αρχική Κόσμος ΧΕΙΜΩΝΑΣ – ΚΟΛΑΣΗ! ΤΡΕΧΟΥΝ σαν τα ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ οι… ΗΓΕΤΕΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ...

ΧΕΙΜΩΝΑΣ – ΚΟΛΑΣΗ! ΤΡΕΧΟΥΝ σαν τα ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ οι… ΗΓΕΤΕΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ το ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΚΑΖΟ με τις ΚΥΡΩΣΕΙΣ – Ο ΠΟΥΤΙΝ ΦΕΡΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ με… ΔΕΛΤΙΟ, ΒΓΑΛΤΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ και ΚΑΣΚΟΛ για να ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΤΕ

3
0

Ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης με τις χώρες της Ευρώπης να εργάζονται εντατικά πάνω σε ένα μοντέλο το οποίο θα εξελιχθεί βιώσιμο, την ώρα που χτυπούν το κεφάλι τους που τα έβαλαν με την “Αρκούδα” χωρίς να τους παίρνει.

Άλλωστε, οι μελανές προβλέψεις ειδικών, εντείνουν το κλίμα αγωνίας που έχει δημιουργηθεί πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο ενώ ο Βλάντιμίρ Πούτιν φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Δύση.

Οι απειλές του Κρεμλίνου μοιάζει να γίνονται πράξη, με την Gazprom να έχει κλείσει τη στρόφιγγα για σειρά κρατών και να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream.

Υπό τον φόβο να ξεσηκωθεί μια νέα θύελλα αμφισβήτησης σχετικά με το κατά πόσο αποτελεσματικά παρεμβαίνει η ΕΕ σε περιπτώσεις κρίσεων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για τη συγκράτηση τιμών, ενώ ήδη κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ειδικά μέτρα – ασπιρίνες για να εξασφαλίσουν μια έστω ανεκτική εικόνα τους χειμερινούς μήνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη σειρά του, καλεί την Κομισιόν να αναλάβει ενεργό δράση για να μην βρεθούν τα κράτη-μέλη στον «βυθό» της φτωχοποίησης ενώ την ίδια στιγμή οι προειδοποιήσεις με αποδέκτη τη Ρωσία είναι συνεχείς. Μιλάμε για τέτοιο θράσος.

Τα ευρωπαϊκά βέλη, όμως, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζουν τον Πούτιν, κάτι το οποίο άλλωστε σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το περιοδικό TIME που δημοσίευσε άρθρο στο οποίο έγραφε ότι πλησιάζει ο πιο δύσκολος χειμώνας από τον Β΄’Παγκόσμιο Πόλεμος, ενώ το πρακτορείο Bloomberg ανεβάζει τον βαθμό ανησυχίας γράφοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για παροχή ενέργειας με… δελτίο.

Η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, σημειώνει ειδικότερα το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στη Γερμανία, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% πλήρεις, η ενέργεια θα επαρκούσε μόνο για δύο με δυόμιση μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.

Τα γερμανικά αποθέματα ανέρχονται πλέον περίπου στο 85%.

«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να μειωθεί.

Η συνεδρίαση για τα έκτακτα ευρωπαϊκά μέτρα

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης «πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης» για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.

Με λίγα λόγια, η Ευρώπη είναι σαστισμένη και ανήμπορη να ανταπεξέλθει μέσα στη δίνη που η ίδια προκάλεσε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Ελλάδα με ευθύνη Μητσοτάκη, η οποία είναι τεράστια αφού η χώρα θα μπορούσε να είχε επωφεληθεί αν δεν είχε στοχοποιηθεί στον Πούτιν.

Προηγούμενο άρθροΕΛΕΟΣ…
Επόμενο άρθροΕΥΒΟΙΑ: ΜΑΝΑ και ΓΙΟΣ «τις ΕΦΑΓΑΝ» από ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ