Αρχική Ελλάδα ΣΥΜΦΩΝΙΑ για ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ο ΔΕΝΔΙΑΣ – ΤΙ...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ο ΔΕΝΔΙΑΣ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ με τον ΠΡΟΕΔΡΟ του ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΙΒΥΗΣ, που ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ υπό τον ΕΛΕΓΧΟ του ΧΑΦΤΑΡ!

3
0

Με τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh στο Τομπρούκ της Λιβύης είχε χθές συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο ταξίδι του αστραπή στη Λιβύη.

Το άνοιγμα ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη αλλά και ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης σε αντιπαράθεση με το τουρκολιβυκό σύμφωνο που έχουν υπογράψει οι Ερντογάν-Σαράζ, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σημειώνεται ότι προς ώρας, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από τη βουλή η οποία στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την κυβέρνηση  Σαράζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν πετύχει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση :

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.

Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi.

Συμφωνήσαμε με τον Aguila Saleh ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.

Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010.

Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Προηγούμενο άρθροΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Επόμενο άρθρο«ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ»! ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ με ΒΑΣΗ το ΒΑΡΟΣ – ΘΑ ΖΥΓΙΖΟΝΤΑΙ τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ μας